Разрешителните за лов стават електронни

Предстои да бъде направен публичен регистър на разрешителните за лов. Това заяви шефът на Изпълнителната агенция по горите Александър Дунчев по време на днешното му изслушване в Народното събрание. Дунчев обясни, че разрешителните ще станат дигитални и ще има яснота за отстреляния дивеч, както и фоторегистър. Към момента се чака финансиране на проекта от Министерството на финансите. Той посочи още, че идната седмица предстои и проверка в ДЛС “Паламара” край Шумен. Въпросът беше повдигнат от лидерката на “Изправи се БГ! Ние идваме!” Мая Манолова. Тя алармира, че няколко стопанства, сред които и “Паламара”, били напълно феодализирани и достъпът на обикновените граждани до тях е невъзможен. Същевременно малко по-рано днес от ведомството съобщиха, че започват кадрова реформа за по-добро опазване на горите. При направени проверки на терен са открити съществени разлики между ситуацията на място и отчетената ефективност от горските инспектори към Регионална дирекция по горите (РДГ).

„При докладвани 2 нарушения на всеки 100 проверки от нашите служители, на терен ние установяваме по 2 нарушения на всеки 4-5 проверки. Над 30% е ефективността и от проверките по сигнали в гражданската платформа „Защити гората“. Това показва необходимост от решителни мерки тази статистика да се промени“, категоричен е Дунчев.

На първо място се спират всички назначения в системата на Агенцията по горите, докато се прецени оптималният състав и се повиши ефективността му. Ще бъдат въведени изисквания за по-висок образователен ценз и ще се гарантира по-добро заплащане.

Изготвени са критерии за оценка на работата на горските инспектори, които включват нивото на компетентност, броя направени проверки и актове, предотвратени нарушения в горските територии.

„Ще бъдем безкомпромисни към проявите на занижена дисциплина, за което вече търсим отговорност и от регионалните директори, допуснали занижен контрол на работата на своите служители – например в дирекциите в Пазарджик, Кърджали, Велико Търново и други“, допълва Дунчев.

Новите мерки включват и създаването на звено за ведомствен контрол и допълването на двете специализирани звена към ИАГ с още един екип от РДГ.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене