Четири хиляди деца от Гоце Делчев и общината са готови за новата учебна година

Близо 4 хиляди ученици и 350 учители в училищата на община Гоце Делчев са готови за новата учебна година. Притесненията дали ще се учи присъствено и докога са основна тема, свързана с първия учебен ден. Семействата на 300 първокласници и още толкова осмокласници от цялата община тази година ще получат по 300 лева еднократна помощ за подготовка на децата за новата учебна година.

Най-после от МОН и здравното министерство уточниха, че учениците до IV клас включително няма да носят маски по време на учебен час. Предпазните средства няма да са задължителни също за децата от предучилищните групи в училищата. Класните стаи обаче ще трябва да се проветряват поне два пъти по време на часа за най-малко една минута. Задължителни през целия ден и навсякъде в сградата остават маските за всички останали ученици, както и за тези от началните класове в междучасията и в общите пространства на училището.

Промените са записани в актуализираните Насоки за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата. Министерството на образованието и науката (МОН) облекчи някои от противоепидемичните мерки и въведе нови след консултации с медицински специалисти от Министерството на здравеопазването, с детски психолози и психиатри. Маските няма да бъдат задължителни за учителите по време на учебен час при физическа дистанция от поне 1,5 м между тях и местата на учениците. Това правило ще важи също в часовете по физическо възпитание и спорт на закрито, ако в конкретния час помещението се използва само от една паралелка при дистанция от поне 1,5 м между учениците и при редовно проветряване.

При желание на родителите или учениците защитни маски за лице могат да се носят по време на целия престой в училище.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене