Имотите в Брезница по-скъпи от град Гоце Делчев

Имотите в Брезница са по-скъпи от тези в общинския център -град Гоце Делчев. Така се говори под сурдинка. Сравнение в цифри не е възможно да се направи тъй като сделките в Брезница се извършват без посредници.

Местните хора се познават, новините бързо се разпространяват от уста на уста и само да се чуе, че някой иска да продава имот, веднага получава оферти от съселяни. Независимо дали имотът е в регулация или извън нея, брезничани сякаш държат да запазят земята само за местните и правят всичко възможно сделките да се сключват само с местни хора или такива, които вече са инвестирали в селото под формата на собствен бизнес и разкриване на работни места. От последните случаи – стара къща с гредоред и под един декар градинка е достигнала цена от 120 хил. лв., по неофициална информация.

От къде са им парите? Местното население не страда от безработица, има над 20 цеха, заетост в магазини, структури на държавни институции, неправителствени организации, туризъм в местността Чарка. „В Брезница няма само 2 неща – банка и районно полицейско управление“, шегуват се местните.

Като всички населени места в Гоцеделчевски регион и в Брезница е на мода гурбетчийството с акцент върху сезонна заетост – бригади в земеделието и строителството. И тук „на мода“ е заминаването за Западна Европа, а всичко спечелено се инвестира в родното село. Емиграцията – изселване на цели семейства в чужбина по икономически причини, също съществува като скрит процес, но случаите са по-малко. Младите семейства предпочитат да отглеждат децата си в Брезница, където има всичко необходимо за подрастващите – училище, детски градини, спортни площадки, клубове по интереси към читалището и най-вече топла и уютна семейна среда, в която се предават от поколение на поколение не само парите, но и традициите – занаяти, облекло и местен фолклор.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене