Connect with us

Uncategorized

Имотите в Брезница по-скъпи от град Гоце Делчев

Published

on

Имотите в Брезница са по-скъпи от тези в общинския център -град Гоце Делчев. Така се говори под сурдинка. Сравнение в цифри не е възможно да се направи тъй като сделките в Брезница се извършват без посредници.

Местните хора се познават, новините бързо се разпространяват от уста на уста и само да се чуе, че някой иска да продава имот, веднага получава оферти от съселяни. Независимо дали имотът е в регулация или извън нея, брезничани сякаш държат да запазят земята само за местните и правят всичко възможно сделките да се сключват само с местни хора или такива, които вече са инвестирали в селото под формата на собствен бизнес и разкриване на работни места. От последните случаи – стара къща с гредоред и под един декар градинка е достигнала цена от 120 хил. лв., по неофициална информация.

От къде са им парите? Местното население не страда от безработица, има над 20 цеха, заетост в магазини, структури на държавни институции, неправителствени организации, туризъм в местността Чарка. „В Брезница няма само 2 неща – банка и районно полицейско управление“, шегуват се местните.

Като всички населени места в Гоцеделчевски регион и в Брезница е на мода гурбетчийството с акцент върху сезонна заетост – бригади в земеделието и строителството. И тук „на мода“ е заминаването за Западна Европа, а всичко спечелено се инвестира в родното село. Емиграцията – изселване на цели семейства в чужбина по икономически причини, също съществува като скрит процес, но случаите са по-малко. Младите семейства предпочитат да отглеждат децата си в Брезница, където има всичко необходимо за подрастващите – училище, детски градини, спортни площадки, клубове по интереси към читалището и най-вече топла и уютна семейна среда, в която се предават от поколение на поколение не само парите, но и традициите – занаяти, облекло и местен фолклор.

Uncategorized

26 КОШЕРА СА РАЗРУШЕНИ СЛЕД НАБЕЗИ ОТ МЕЧКА В ДВЕ СЕЛА В ПОДНОЖИЕТО НА ПИРИН И СЛАВЯНКА, ПОКАЗА ПРОВЕРКА НА ЮЗДП

Published

on

Общо 26 кошера са разрушени след нападения от кафява мечка в района на селата Тешово и Ново Ловча, община Хаджидимово, на територията на „ДГС Гоце Делчев”. Това показа проверка, разпоредена от директора на Югозападното държавно предприятие инж. Дамян Дамянов веднага след получаване на сигнал от местен жител на тел. 112.


При инспекцията на терен, извършена на 13 октомври т.г. от служители на ЮЗДП и на „ДГС Гоце Делчев” в местността Света Петка, землището на с. Тешово в присъствието на Иван Мишев – собственик на пчелин, е констатиран пчелин с 66 бр. кошери, нападнат от кафява мечка. При нападението са разрушени 8 кошера. На снимките от проверката личат оставените следи от хищника.


Проверката в местността Трохалето, землището на с. Ново Ловча, извършена в присъствието на кметския наместник Георги Неделин и служители на „ДГС Гоце Делчев”, констатира 4 бр. пчелини, нападнати от кафява мечка. В резултат на това са разрушени общо 18 кошера. И тук снимките показват следи от лапите на животното.
Според експертите предполагаема причина за зачестилите нападения на кошери от мечки е завишената численост на популацията и липсата на храна. Затова ЮЗДП предприема действия за осигуряване на различни фуражи за подхранване на мечките с цел оттеглянето им във високата част на планината. Като превантивна мярка от ЮЗДП призовават местните жители да сигнализират при всеки случай на набези и нанесени щети от хищника, за да се реагира своевременно.

Continue Reading

Uncategorized

ЦИК разясни как ще гласуваме на вота 2 в 1, за какво да внимават избирателите

Published

on

ЦИК даде разяснения как ще гласуваме на изборите 2 в 1. Демонстрацията беше направена от говорителя на Централната избирателна комисия Росица Матева.

Тя посочи, че избирателят трябва да прецени внимателно дали ще гласува за двата типа избори – за президентска двойка и парламентарни избори, или само в едното. „Най-добрият вариант е да гласуват и за двете“, посочи тя.

На екрана ще има три опции – най-отгоре ще пише „Избори за президент и вицепрезидент и народни представители“, втората опция е само „Президент и вицепрезидент“, а третата – само за народни представители.

БГНЕС

След като избирателят посочи за кого гласува, ще се стигне до екран „Преглед“, който е за потвърждение. На този етап може да се върне и да промени избора, да направи преглед и след това да потвърди окончателно своя избор.

От ЦИК показаха и бюлетините за двата типа избори. Има различен цвят на защитата бюлетината отзад, за да може след като се сгъне да стане ясно в коя урна трябва да пусне бюлетината за съответния тип избор.

Георги Димитров

ЦИК обсъжда разписките от машините да се пускат в една кутия, но все още е въпрос на уточняване. 

Няма окончателно решение и за общия брой на секциите, които ще са с машини. В страната са около 9400, в 2119 ще се поставя и второ устройство. В секциите в чужбина все още не е ясна бройка броя машини и секциите, които ще са оборудвани с такива.
 

ЦИК машина
БГНЕС

От ЦИК са взели решение, че в секции, в които има гласували над 320 избиратели на предните избори, да се поставя по още една машина, за да няма струпване. Росица Матева изрази мнение, че не се очакват затруднения и опашки.

Софтуерът за машините ще се модифицира от „Сиела норма“. Предмет на същата обществена поръка е логистиката и поддръжката на машината.
 

Георги Димитров

 

 

Георги Димитров

 

 

Continue Reading

Uncategorized

Кметът Илко Стоянов посрещна световния шампион по борба Биляна Дудова в кабинета си

Published

on

Кметът на Благоевград Илко Стоянов посрещна в кабинета си световния ни шампион по борба Биляна Дудова. С голяма гордост тя показа спечелените медал и пояс от първенството в Осло, Норвегия, което се проведе преди няколко дни.
От своя страна кметът Стоянов я поздрави и изрази искреното си възхищение за хъса, силата и таланта, които притежава Дудова.

По време на срещата кметът на Благоевград увери световния ни шампион, че в лицето на Община Благоевград има един надежден партньор. Илко Стоянов заяви още, че за в бъдеще ще работи в посока създаване и развитие на женски клуб по борба в града, както и за организиране на турнири и състезания в този спорт. Двамата обсъдиха и евентуално бъдещо спонсорство от местни инвеститори, с подкрепата на община Благоевград.

Биляна Дудова е една от най-успешните спортисти в България. Тя е студентка в ЮЗУ „Неофит Рилски“, четвърти курс. През 2019 година тя става европейски шампион за трети пореден път, а през април 2021 г. отново печели европейското злато във Варшава. Преди няколко дни Дудова се класира на първо място на Световното първенство по борба в Осло, в категория до 59 кг.

Continue Reading

Uncategorized

Първи сняг над Банско предизвика хиляди усмивки

Published

on

В Банско заваля сняг и това предизвика хиляди усмивки на лицата на банскалии. „Честит първи сняг, добър да ни е сезона”, така се поздравяваха местните и обръщаха глави към пистите в планината. А там вече е истинска зима. Местните хора са обнадеждени от падналите снежинки, в които виждат надежда за успешен ски сезон въпреки мерките и ограниченията.

Continue Reading

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ