Скок на новородените в Сандански, 145 бебета проплакаха за първите осем месеца в АГ отделението на МБАЛ „Югозападна болница”

Скок на раждаемостта с минималните 10 процента е регистриран за първите 8 месеца на годината в Сандански. 182-ма е общият брой на регистрираните в служба ГРАО в община Сандански. Това съобщи секретарят на общината Панчо Панчев.

В АГ отделението на МБАЛ „Югозападна болница” са изплакали 145 новородени. Сравнено с предходната година, броят им е бил 125, или с 20 бебета в повече от миналата година за същия период.

Тенденцията за ръст на раждаемостта в община Сандански е налице за настоящата година. Като най-успешна за ръст на раждаемостта в община Сандански от 21 г. насам бе 2010 година, когато са изплакали рекорден брой бебета – 437. Това сочи справка в общинската администрация в Сандански. От архивите в общината става известно, че за последно през 1996 г. са били записани 447 живородени бебета. Процентното съотношение на новородените момичета и момчета е 50 на 50, докато през изминалата година то е било 60% от женски пол срещу 40% от мъжки.

От актовете за раждане става известно, че 70 процента от новородените през годината са българчета, останалите са от ромски произход. Не всички новородени са адресно регистрирани в Сандански или в населените места в община, има и от Петрич, Струмяни и Кресна.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене