Започна рекултивацията на депо за отпадъци край Благоевград

Със символична първа копка започна рекултивацията на благоевградското депо за неопасни отпадъци.

Проектът предвижда техническа рекултивация на Клетка 3 на общинското депо. При изграждането на новото депо в клетката, която е с изчерпан обем, са депонирани старите отпадъци на терена.  Отпуснатата финансова помощ за реализацията на проекта е близо милион и седемстотин  хиляди лева, от които милион и четиристотин хиляди  са осигурените средства от Европейския фонд за регионално развитие.

„Рекултивацията ѝ е от изключителна важност за околната среда, защото по този начин ще осигурим подобряването състоянието на почвите и подземните води. Ще имаме и по-чист въздух“, заяви на церемонията по символична първа копка кметът на община Благоевград Илко Стоянов.  Той подчерта, че това е поредната стъпка в усилията на общинското ръководство за подобряване на условията на живот и по-чиста околна среда.

„С реализирането на проекта ще създадем условия за осъществяване на местно ниво на задълженията, поети от България за постигане на съответствие с директивите на Европейския съюз в областта на управление на отпадъците“, каза още градоначалникът Илко Стоянов и допълни, че Благоевград „вече има едно ново модерно депо и нашата амбиция е да продължим да надграждаме постигнатото“.

На символичната първа копка присъстваха заместник-областният  управител Слави Христов и председателят на Общинския съвет  Радолслав Тасков.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене