Японци ще налеят още пари в петричко предприятие

Шведско-швейцарската група АВВ, която има четири завода в България, ще продаде дивизията си „Енергийни мрежи“ на Hitachi. Сделката за мажоритарния дял се очаква да приключи през първата половина на 2020 г., а три години по-късно японският конгломерат ще придобие пълен контрол. Макар че засега от АВВ не дават подробности кои предприятия ще бъдат засегнати от продажбата, поделението е едно от представените в страната и покрива дейността на завода в Севлиево, който произвежда продукти високо напрежение.

ПЛАВЕН ПРЕХОД
В понеделник двете компании обявиха, че са постигнали договореност за сделката, която оценява дивизията на 11 млрд. долара. Предвижда се АВВ да отдели бизнеса с енергийни мрежи в самостоятелна компания и Hitachi да придобие първоначално 80.1% от акциите, за да се гарантира плавен преход при смяната на собствеността. Три години след като сделката бъде финализирана, японският конгломерат ще купи и останалите акции. По информация на Hitachi договорената цена за мажоритарния пакет е 6.4 млрд. долара, като това е най-голямото придобиване, което компанията е предприемала досега.

Групата АВВ в момента има четири основни поделения – „Енергийни мрежи“, „Електоснабдяване и електрообзавеждане“, „Роботика и задвижване“ и „Индустриална автоматизация“, като първите три са представени в България. Компанията има четири завода в страната – два изградени на зелено за електрически компоненти ниско и средно напрежение край Пловдив, предприятие за продукти ниско напрежение в Петрич, както и за продукти високо напрежение в Севлиево, което най-вероятно ще премине към японската Hitachi. От АВВ не коментират за момента кои заводи ще бъдат част от сделката. Заедно със сервизния център във Варна и централния офис в София в „АББ България“ работят над 2500 души. Приходите на компанията за 2017 г. са 356.4 млн. лв.

ДИГИТАЛЕН ФОКУС
Занапред АВВ ще се фокусира основно върху дигиталните решения и новите технологии като изкуствения интелект. Групата планира също да опрости структурата си, като след продажбата на „Енергийни мрежи“ бизнесът ще бъде трансформиран в четири основни поделения чрез разделяне на звеното за роботика и задвижване. Във всяка от тези области целта на групата е да бъде най-големият или вторият по големина производител в света. По данни на АВВ целевият й пазар расте с 3.5-4% годишно, като до 2025 г. се предвижда да достигне обем от 550 млрд. долара. Подробности за новата стратегия ще бъдат обявени заедно с годишния отчет на групата в края на февруари догодина.

Сделката ще направи Hitachi втория по големина производител на електрическо оборудване в света по приходи след General Electric. За последната финансова година до края на март 2018 г. компанията отчете 450.9 млрд. йени (4 млрд. долара) от тази дейност.
Макар че енергийното поделение е много разнообразно и включва дейности в областта на атомната енергия, изкопаемите горива и възобновяемите източници, както и системи за пренос и разпределение на енергия, то разчита на японския пазар за 90% от бизнеса си.

Силвия Стоянова

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене