Оставиха под домашен арест мъжа, заплашил със смърт шефката на НС

Ще излежава мярката в дома на баба си в Пловдивско

Софийският районен съд остави под домашен арест 26-годишния Любомир Яков, който прати мейл със смъртна заплаха за шефката на НС Ива Митева.

Заради противоепидемичните мерки съдия Петя Данаилова не разреши на журналистите да присъстват в съдебната зала, въпреки че делото не е секретно.

Медиите дори не бяха допуснати да чуят определението на съда, каквито са привилата. Според информация на Министерството на правосъдието заплахата е оправена на имейл на ведомството на 2 септември т.г. В 21.04 ч. Министерството е сигнализирало на компетентните органи. На следващия ден Митева е била информирана след 11.00 ч.

Пред медиите тя съобщи, че заплахата е от едно изречение – че Ива Митева ще бъде убита. Същия ден депутатите приеха законодателни промени, с които се премахва охраната от НСО на редица висши длъжности в държавата. Вечерта на 3 септември стана ясно, че отдел „Киберсигурност“ в ГДБОП е установил автора на заплахата и той е арестуван в Стара Загора. Яков е криминално проявен и осъждан за подобни престъпления. Софийска районна прокуратура се сезира, след като в парламента бе съобщено за заплахата. Главният прокурор Иван Гешев съобщи, че на 3 септември прокуратурата не е била уведомена от МВР за заплахата. По-късно държавното обвинение обяви, че е повдигнало обвинение на задържания Любомир Яков. От прокуратурата поискаха днес от съда да му определи най-тежката мярка за неотклонение – задържане под стража. След края на съдебното заседание адвокатът на Яков съобщи пред медиите, че той се е възползвал от правото си да не дава обяснения. Защитникът посочи, че Яков твърди, че не познавал Митева. Адвокатът е поискал да бъде направена проверка дали обвиняемият не е бил регистриран в две психиатрични заведения в страната, без да посочи кои са те. Наблюдаващият делото прокурор обяви, че са събрани достатъчно доказателства, за да бъде направено обосновано предположение за авторство на деянието – свидетелски показания, иззета кореспонденция, от която става ясно точно кога е отправил заплахите срещу Ива Митева, майка й и други Прокурорът добави, че вероятно ще обжалва определението на Софийския районен съд пред Софийския градски съд. Домашният арест Яков ще изтърпява на адреса, където е регистриран – дома на баба му в Пловдивско.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене