Възстановяват покрива на „Купола“ в Благоевград след големия пожар

Покривът ще бъде възстановен без да се променя визията му

Покривът на емблематичната за Благоевград сграда на „Купола“, който изгоря при вчерашния голям пожар в центъра на града, ще бъде възстановен без да се променя визията му, каза кметът на общината Илко Стоянов.

Покривната конструкция на сградата е била морално остаряла, което е затруднило работата на пожарникарите при гасене на огнената стихия, посочи кметът, а по думите му волята на общинското ръководство е при изграждането на новия купол да бъдат приложени всички съвременни мерки, така че да е най-малко пожароопасен.

Илко Стоянов подчерта, че при вчерашния голям пожар с действията на всички институции, и най-вече на пожарникарите, са предотвратили разрастване на огнената стихия и застрашаване живота и здравето на хората. Веднага след подаване на сигнала полицейски служители са били на място, за да евакуират живеещите в непосредствена близост до пожара благоевградчани. Сигнал е подаден и до дежурния център в общината. От там се свързват с местното ВиК дружество, тъй като ден по-рано в района на пожара е започнат планов ремонт, а водоподаването е спряно. От дружеството веднага възстановяват водоподаването по хидрантните кранове, а пожарникарите започват гасене на най-големия за тази година пожар в Благоевград.

В първите часове след избухването на пожара основната версия за възникване на огнената стихия беше късо съединение в електрическо табло. Впоследствие с кадри от камера за видеонаблюдение на общината, които са предоставени на полицията е установено, че пожарът не е причинен от късо съединение, а веднага след това органите на реда започват издирване на лицето, заснето от камерите.

След осемчасово национално издирване мъжът, видян на кадрите от камерите, е задържан и е установено, че се касае за умишлен палеж, обяви районният прокурор Борислав Ковачки. Задържаният е 43-годишен мъж от Дупница. В ранните часове на 5 септември той е бил в нощен клуб в центъра на Благоевград, откъдето е изведен от охраната, защото е притеснявал жена от персонала. Един час след като е напуснал нощното заведение, около 6.30 сутринта, той се е върнал с бутилка пълна с бензин и е възпламенил ел. таблото на входа на клуба, след което е избягал.

Информацията, с която разследващите органи разполагат е, че след палежа мъжът се е прибирал в апартамента си в Дупница с такси, след което е отишъл в дупнишко село. „След това не се знае какво е правил, защото вероятно е извадил батерията на телефона си и не може да се установи маршрута му“, посочи районният прокурор на Благоевград.

Заподозреният за палежа мъж е задържан на граничния пункт „Калотина“ малко преди да напусне страната, на около 50 метра от границата с Република Сърбия, посочи Борислав Ковачки. Предстои мъжът да бъде освидетелстван, след което ще бъде задържан за срок до 72 часа.

https://www.vbox7.com/play:1613b6177b

dariknews.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене