Три спасителни акции за месец в района на Рилски манастир – хижа Рибни езера

През последния месец в района -Рилски Манастир-хижа Рибни Езера, от ПСС – Благоевград, са проведоха три спасителни акции. В два от случаите се отнасяше за чуждестранни туристи пристигнали в х. Рибни Езера, с обострени от дългите преходи във високата планина болестни симтоми. Третата акция беше проведена в събота, като приключи късно през нощта .

Към 16:00ч. при слизане на чуждестранни туристи по „Дългия рид“ към Рилски Манастир, момче се подхлъзва и след претоварване при стъпване се уврежда глезена става.
Поради силна болка в ставата преценяват, че не могат да продължат и подават чрез тел.112 сигнал за помощ към ПСС. От отряда се отправихме 11 планински спасители към мястото на инцидента. В 19:00ч. туриста беше прегледан, нараняването „обработено“ а крака имобилизиран. С планинска количка пострадалият беше транспортиран до Рилски Манастир и пренасочен за лечение в гр. София.

При останалите два случая, беше отреагирано много бързо, след съдействие от стопаните на хижа Рибни Езера. Туристите посещаващи района: /Рилски Манастир – „Дългия рид“ – заслон Кобилино Бранище – х. Рибни Езера – Смрадливото Езеро/, трябва да бъдат много добре екипирани и подготвени. Терена е силно пресечен с много скални прагове, а пътеките на места са обрасли с висока растителност. След превалявания от дъжд или сутрешна
роса, придвижването става хлъзгаво и опасно. На много места няма връзка с мобилните оператори.

Спасителните операции в района са тежки и многочасови. Всяка минута за подаване на сигнал за помощ е ценна, а спасителните мероприятия включват много хора и техника, което ги оскъпява, обявиха още от планинската спасителна служба.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене