Жители на Гоце Делчев, Гърмен и Хаджидимово дават идеи за творчески туризъм в региона

С какъв потенциал за развитието на творчески туризъм разполага Неврокопският край? На този въпрос търсят отговор сред населението от Местната инициативна група – Гоце Делчев-Гърмен-Хаджидимово. Хората могат да попълнят специална анкета, за да помогнат за бъдещето на този вид туризъм на територията на трите общини.

Понятието „творчески туризъм” означава съпреживяване с наблюдение или участие в творчески процеси – фолклор, занаяти, местни традиции и чествания, традиционни творчески ателиета. Всеки анкетиран може да посочи трите най-важни типа ресурс за този туризъм – занаяти и домашни занятия, традиционно изкуство, кухня, традиционни битови практики, фолклор, музика, песни, танци и инструменти, разказен фолклор – митове, легенди, приказки и други, ритуали, обичаи и празници, съвременен културен календар, съвременно изкуство. Организаторите на анкетата търсят предложения и за най-лесно постижимите начини за развитие на културния туризъм в региона, както и за това кой е добре да се заеме с тази дейност – Общинска администрация, хотелиери и ресторантьори, туроператори, местни хора, занаятчии, фолклорни изпълнители, читалища, други.

Жителите на трите общини могат да дадат препоръки и как да се финансира развитието на творческия туризъм – с помощта на финансиращи програми, с пари от общинския бюджет, с приходи от фестивали и туристически такси, с лични средства на заинтересовани лица, с дарения или по друг начин.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене