Председателят на ОбС-Дупница Костадин Костадинов: На 6 септември България отдава почит на патриотите и държавниците, които преди 136 години постигнаха националния идеал за нейното единение!

Уважаеми съграждани, жители на община Дупница!

На 6 септември България отдава почит на патриотите и държавниците, които преди 136 години постигнаха националния идеал за нейното единение.
Прекланяме се пред гордите ни предци, заявили категорично пред Европа, че Родината не се дели. Съединението на Княжество България и Източна Румелия е сред най-големите и значими дела, подготвени и извършени от българи. Захари Стоянов, Стефан Стамболов, Княз Александър Батенберг, майор Данаил Николаев, Петко Каравелов, майор Коста Паница, капитан Райчо Николов и стотиците родолюбци, подкрепили народното дел са пример за мъжество, желание за свобода и готовност за саможертва. В трудните за България години след турското робство, на онези, които твърдят, че на Съединението “не му е още времето”, Захари Стоянов отговаря: “Когато се развеят нашите знамена и извикаме “Долу пашалъка” и посегнем да извършим едно свято дело, с цел благородна, в интереса на прогреса и цивилизацията –то просветена Европа, която държи съдбините ни, ще да подпише нашия свещен акт”.
Днес времената са не по-малко драматични. Изправени сме пред предизвикателства, за да гарантираме демократичните ценности и просперитета на Родината. И ще успеем само, ако сме единни, уверени и посветени на истински ценните каузи. Неслучайно “Съединението прави силата”, по предложение на Стефан Стамболов, става национален девиз на българите. Целият израз обаче гласи “Съединението прави силата, а силата ражда независимостта!”. Осмислянето на този девиз и най-вече волята да го изпълним със съдържание ще ни водят по единствено верния път към по-доброто бъдеще на България.

Бъдете здрави, единни и сплотени!

Честит празник!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене