Удар на прокуратурата! Разследват фирми в РАзложко за измама с евросубсидии, над 150 собственици на земи разпитани

original

Следствена служба – Разлог проверява договорите на фирмите, занимаващи се със земеделска дейност, сключени със собствениците на земя в Разложко, заради сигнали за фалшификации. Проверката тече от няколко дни, проверяват се договорите се 2012 г. Вече са разпитани повече от 150 човека в с. Баня. Проверката е разпоредена от Окръжна прокуратура – Благоевград за­ради многото жалби и сигна­ли за неправомерно ползване на частна земя, собственост на физически лица от мощни фирми в региона. От прокура­турата все още не дават офи­циална информация.

„Тъй като проверката е в хода на образувано досъдебно производства, не е в инте­рес на разследването да се да­ва информация. Проверяват се всички фирми, за които има подадени сигнали, и наблюда­ващият прокурор е преценил, че трябва да бъдат провере­ни“, каза за „Струма“ говори­телката на Окръжна прокура­тура – Благоевград Весела Стоилова.

Въпреки че от прокуратура­та мълчат, разпитани вече ли­ца твърдят, че фирми са фал­шифицирали подписите на стотици Жители на разложко- то село Баня, като са декла­рирали, че са наели земята им, и така са получавали евросубсидии. Голямата част от хора­та споделиха, че не са подпис­вали договори за наем или рента на земите си и че под­писите, поставени в договори­те, не са.

Сред потърпевшите е Бо­жидара Малякова. От следова­телите вчера жената разбра, че нейното име и ЕГН фигури­рат в договор с фирма „Попин дол – Долно Драглище“ ЕООД с управител Иван Росенов Юрганчин. Лично Б. Малякова сподели, че никой не я е пи­тал за земята, нито я е потър­сил за подписване на договор с въпросната фирма и че под­писът й, поставен върху доку­мента, не е неин. „Става въп­рос за 1.700 дка земя в м. Иначка вада. Имитирали са доста умело подписа ми, но аз никога не съм подписвала до­говор с тази фирма, дори за пръв път чух името й“, каза Бо­жидара Малякова.

Сред потърпевшите е и Иван Котупанов. „Обясниха ми, че имотът ми е ползван за взимане на субсидии за имот на моя дядо Костадин Котупа­нов от фирма „Попин дол – Долно Драглище“. Сега раз­брах, че земята ми се ползва. Подписали са ме върху два до­говора – за 5.000 дка в м. Из­ток и 5.000 дка в м. Гръклане. Не съм получавал нито пари, нито рента за това, че са пол­звали имота ми. От разговори с хора знам, че има много дру­ги такива случаи“, каза Иван Котупанов.

Сред потърпевшите е Геор­ги Донев, който заяви: „Опи­тали са да ми имитират под­писа, но доста аматьорски. Никога не съм подписвал до­говор с фирма „Садих“ – Дол­но Драглище с управител Светла Татарска поради прос­тата причина, че аз си обра­ботвам земята. Не знам как­во са заявили те като култура върху въпросната земя, пред­полагам, че е пшеница, но от две години там съм засял лю­церна, която кося и за която не получавам субсидия зара­ди такива фирми, които заяв­яват цели блокове, за да взе­мат европейски пари.Крайно време беше институциите да се раздвижат и да се спрат те­зи измами. Трябва да се про­верят договорите и за 2013- 2014 г., а не само тези от 2012 г.“, каза Георги Донев.

След справка стана ясно, че двете фирми, цитирани от хората, са дъщерни на „Био ферма Мурите“, собственост на Еленка Стоянова и Стоян Стоянов. Проверяват се и сиг­нали срещу други фирми.

По случая кметът на Баня Николай Драговчев коменти­ра: „Разследват фирми, които се занимават със земеделие, за да ползват субсидии от дър­жавата, и проверяват догово­рите дали са истински, или фалшиви. Не мога да кажа да­ли има констатирани наруше­ния, но от разговори с хората разбрах, че има фалшиви до­говори и подправени подписи. Мисля, че касае над 150 до­говора на почти всички фир­ми, занимаващи се с тази дей­ност в региона. Има фирми, които хората дори не са ги чу­вали. Кой им е дал номер на имот, масив и т.н., нямам представа. Всички хора, дали показания пред следователи­те от Следствена служба – Разлог, споделиха, че са пос­тавили подписите си на много места, но никой не се е поин­тересувал за какво се разпис­ва“.

Какъв е броят на фалшифи­цираните подписи и колко от фирмите, обработващи земя в Разложко, са си позволили да прекрачат закона, ще стане ясно след приключване на до- съдебното производство. Оча­ква се да бъде назначена графологична експертиза, която да докаже истинността на под­писите.

Вестник „Струма“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене