Любопитно! Гоцеделчевският бизнесмен Т. Малев си купи машина за броене на монети: Хората обедняват, масово пазаруват със стотинки…

b24e5ba53c9cac17f8ae8bebb3b6f231

Гоцеделчевският бизнесмен Тодор Малев си купи машина за броене на монети. Причината за новата придобивка е, че все повече търговци му носят чувалчета със стотинки, c които все по-често се разплащат клиентите.
„Хората нямат пари и си броят стотинките, за да си купят продукти от пьрва необходимост, основно храна. Аз зареждам над 500 търговски обекта – магазини, ресторанти, кафенета, и напоследък започнаха все повече плащанията с монети. Примерно при дневен оборот 20 000 лв., 1000 лв. са на стотинки. В банката броят монетите ръчно, като тази услуга е платена. Затова прецених, че ще ми е по-изгодно да си купя машина за броене на монети, която си поръчках по интернет“, обясни бизнесменът, който държи една от големите борси за безалкохолни и бирени напитки в региона.
Машината за монети прилича на фритюрник и изброява стотинките, като селектира – от 1 ст. до 1 лв., и след това се пълнят в малки чувалчета. Той е сред първите бизнесмени, които се усетили да се снабдят с устройството, след като забелязал пазарната тендеция за разплащане с монети. Инвестицията се харесала и на други бизнесмени, тъй като е много рационална и има двоен прокризисен ефект – пести пари от банкови такси и време, а „времето е пари“, както казват английските предприемачи.
Разплащането с монети е ярък признак за покупателната способост на българите и доказателство, че икономическата криза не си отива, а се задълбочава, категоричен е бизнесменът. Хората продължават масово да обедняват, оборотите трайно падат, тъй като това най-добре е изразено при марковите напитки, които се купуват все по-малко.

Вестник „Струма“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене