„Граничар“ Логодаж се връща на футболната карта след 12 г. пауза

Отборът на благоевградското село Логодаж възстановява участие в пиринската бундеслига след 12 г. пауза. Новоучреденият футболен клуб се казва „Граничар 2021“, а негов председател е един от пионерите на популярния спорт в пограничното населено място – Георги Савев. Играещ наставник на тима е бившият вратар на „Рилци“ Кирил Христов-Помпи, а сред известните картотекирани имена са юношите на „Пирин“ Димитър Треновски и Юлиян Борисов, както и популярният благоевградчанин Боян Петров-Боци, който от години живее в Логодаж.

До вчера бяха картотекирани 12 футболисти, до края на работната седмица се очаква с документи да бъдат уредени още 3-4-ма. Граничарите започват в подгрупа „Струма 1“ на „Б“ РФГ – Благоевград с гостуване в с. Полена на местния „Ветрен“ в неделя. Визитата дава още седмица време за усилените ремонтни дейности на логодашкия стадион, чиито стопани се стягат за първо домакинство на 12 септември, ала още не знаят кого приемат заради изработването на цялата програма за есенния полусезон.

В момента теренът се заравнява с валяк, а багер разчиства наоколо. Има доста работа по административната сграда, която ще приема отборите и реферите, предстои монтиране на пластмасови седалки по оголените трибуни. Последен базата ползваше „Атлетик“ (Бл), тогава мачове за тима в пиринската бундеслига записа и настоящият кмет на областния център Илко Стоянов. Въпреки крещящата нужда от средства „Граничар 2021“ няма право на общинска финансова помощ като новак в пета дивизия и може да кандидатства за парична субсидия едва през следващия сезон.

Разочарован от действащите правила, Г. Савев първосигнално се закани да премести отбора в Северна Македония, но подкрепата на фирми и заможни бизнесмени от региона засега му дават надежда, че клубът има сили да закърпи положението. Тежката техника на стадиона бе пратена от „Грома Холд“, чийто собственик Христо Савев е с корени от Логодаж, производител на алкохол осигури нови екипи на състезателите, обещал е да помогне и бившият президент на орлетата Иван Давидков-Яйцето.

През 90-те години на миналия век „Граничар“ се радваше на доста попълнения, прехвърлили зенита си в „Пирин“ (Бл), и местните фенове бяха свидетели на паметни мачове. Фланелката на логодажкия отбор носеха Иван Муларов-Алдо Моро, Димитър Димитров-Катеричката, Йордан Костов, Тодор Кръжанов, Димитър Андреев-Макето, Методи Андреев-Зелендолеца, вратарят Марин Койнарски, Венцислав Гочев, стоматологът Александър Петров, настоящият председател на Областния съвет на БФС – Благоевград Александър Кабзималски, популярният ресторантьор Кирил Чобанов-Царевицата, автомобилният и шахматен деятел Васил Сотиров.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене