Хлебопроизводителите от Югозападна повишиха цената на хляба

Хлебопроизводители от Югозападна България изпълниха заканата си и повишиха цената на хляба и тестените изделия средно с около 10 ст. Така, разфасовката от 0.700 гр., вече струва около 1.40 до 1.50 лв.

Според дългогодишния хлебопроизводител от Благоевград Димитър Бакалов, основната причина за поскъпването на насъщния е увеличената цена на тока и горивата.

„Не само аз, а и всички производители увеличават цената на хляба и ще продължат да я увеличават занапред. Причините за увеличението са едни – вдигна се цената на брашното, на олиото, вдига се всичко, най-много се вдига цената на тока. Това е основната причина за увеличението и ако не се спре увеличението на тока, ще продължим и ние да вдигаме. Ние сме най-малките, които можем да вдигаме, всичко зависи от големите. Мелниците също са на ток, вече няма мелници на вода и камъни, за да сме независими, така че, всичко това вдига цената нагоре“ – коментира за Радио Благоевград хлебопроизводителят Димитър Бакалов.

Към причините за поскъпването на хляба той прибави и увеличението цената на брашното. Все още се работи с пшеница от миналата година, тазгодишната пшеница още не е влязла в мелниците. Очаква се цената на новата пшеница също да бъде увеличена, въпреки добрата реколта тази година.

„Добрата зърнена реколта не оказва влияние върху формирането цената на брашното и съответно на хляба. Защото почти всичко се изнася. България произвежда пшеница, но за изхранването на хората ни трябват около милион и 800 хиляди до 2 милиона тона. 2 милиона тона и половина отиват в животновъдството, другото се изнася. Така че колко ще бъде производството на пшеницата нас не ни касае, касае само големите производители“ – уточни още хлебопроизводителят.

Друг фактор за оскъпяването на хляба е повишаването на заплатите на хората, заети в хлебопроизводството. Ако не бъдат повишени заплатите и пенсиите, всичко, което е увеличено, ще бъде изядено от инфлацията, смята още Димитър Бакалов.

„С около 10 ст. вдигнахме цената на хляба сега, но следващите месеци това увеличение ще продължи. Всичко се увеличава, няма как ние да не вдигаме цените, нали трябва да оцеляваме и ние. В пъти намалих производството – няма студенти, няма хора, няма живот в този град. Имах 17 работници, сега имам трима. Ако така продължат нещата, никой не е застрахован от фалити и затваряне на обектите. От 30 години съм в този бизнес, през какви ли не кризи съм минал и сега да кажа, че ще фалирам – няма логика в това. Но, ако се наложи да преориентирам бизнеса, ще го направя“ – коментира още Димитър Бакалов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене