Главно мюфтийство призова мюсюлманите да не крият религията и етноса си в преброяването

Главно мюфтийство призова всички мюсюлмани да не крият своята религия и етнически произход при предстоящото преброяване на населението. Висшият орган на изповядвящите исляма смятат, че укриването на тази информация води до изкривяване на картината и това можело да има негативни последици.

Конституцията на Република България гарантира свободата на съвестта, избора на вероизповедание  и свободното му изразяване, се припомня в текста на призивът. „Демократичните закони на страната осигуряват правото ни да изразим своите убеждения, мнения и вярвания. Стъпвайки на тези принципи, Висшият мюсюлмански съвет изразява своята ангажираност и призовава всички обичани мюсюлмани в името на Аллах да участват в осемнадесетото преброяване на населението и жилищния фонд в Република България, което ще се проведе от 7 септември до 3 октомври 2021 г.“, апелират от Главно мюфтийство.

Ето какво още се казва в призивът на мюфтийството:

Премълчаването на религиозната и етническа принадлежност, както и други особености, подвежда статистическата информация и деформира реалната картина в страната ни. Това на свой ред се отразява и на цялостния живот в скъпата ни Родина, както и на политическите решения, които се взимат на базата на тези статистически данни, получени чрез преброяванията на всеки 10 години. Изрично подчертаваме, че нерядко тези решения имат субективно влияние върху мюсюлманската общност в страната. В този контекст всеки гражданин носи отговорност за по-нататъшните последствия от резултатите на преброяването на населението. Премълчаването на религиозната или етническа принадлежност е доброволен акт на асимилация и отказ от своята идентичност, култура, нрав и обичаи.

Отговорни за развитието на мюсюлманската общност в страната ни, призоваваме всички съграждани мюсюлмани в България и извън страната ясно и гласно да изразят своята религиозна и етническа принадлежност и да съхранят идентичността си не само в семейната среда, но и в обществото. Богатствата на една страна не са само природните блага или икономическите показатели. Богатство е и религиозното и етническо многообразие в една цивилизована и демократична страна, каквато е нашата Родина. Ние сме пример за Европа и за целия свят с начина, по който съжителстваме от векове наред – съвместно, мирно и братски.

Уважаеми мюсюлмани,

Бъдете отговорни и реализирайте законовото си право! Преброявайте се и отбележете в графа „Вероизповедание“ – „Мюсюлманско“. Не се притеснявайте да отбележите етническата си принадлежност и майчиния си език! Вие сте такива, каквито се чувствате. Не позволявайте други да определят вместо Вас!

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене