Кметът Илко Стоянов кани на среща ресторантьорите заради ковид вълната, те са готови за протести

Община Благоевград няма да предприема ограничителни мерки, различни от тези, разпоредени от здравното министерство. На този етап не се предвиждат рестрикции за ресторантьорския бизнес.

„След 15 септември ще разговарям с представителите на сектора, за да чуем техните притеснения и очаквания да бъдат подпомогнати от община Благоевград”, това каза кметът Илко Стоянов след заседанието на Кризисния щаб днес. През последните дни браншът е под напрежение заради очакваните нови мерки, който могат да отграничат дейността на заведенията. Голям протест се проведе вчера във Варна, благоевградските рестоантьори също обсъждат бъдещи протестни действия. Не е изключено те да блокират движението в Благоевград и на първокласен път Е-79.

Кметът заяви още, че няма да ограничава провеждането на масови мероприятия на територията на общината – селски събори и празници. До отмяна на такива събития може да се стигне само след решение на Регионалната здравна инспекция.

Детските градини и училищата са готови за първия учебен ден. Болниците са на бойна нога за посрещане на новата ковид вълна. Ще бъде разкрит триажен кабинет в района на МБАЛ-Благоевград и болница „Пулс“. Най-големият проблем си остава липсата на достатъчно здравни работници.

Кметът Стоянов пое ангажимент за съдействие, като обеща да проведе срещи с медицинския персонал, който е на щат към ОбА- Благоевград, като част от него евентуално да бъде насочен в помощ на лечебните заведения.

„Това, разбира се, може да се случи, само и единствено при желание на медицинските лица, няма механизъм, по който можем да задължим някого“, коментира Илко Стоянов.

Той допълни, че ще бъдат предвидени стимули за специалистите, които се съгласят да съдействат на лечебните заведения.

Кметът Стоянов декларира пълна готовност от страна на ОбА-Благоевград за съдействие на компетентните органи при необходимост. „Идеята е да бъдем един сплотен и силен отбор, защото само тогава можем да се справим с предизвикателството COVID – 19“, категоричен бе  Стоянов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене