МЗ за присъствен 15-и септември за всички

Министерството на здравеопазването търси начин учебната година да започне присъствено за всички класове. Експерти обясниха пред „Монитор“, че най-вероятно ще започне в класните стаи, ако няма някаква промяна в епидемиологичната обстановка и не се случи нещо драстично през следващите 15 дни.

Най-голямо напрежение сред родителите предизвика задължението и децата от начален етап да стоят с маски в час. Експертите вече обмислят мярката да отпадне за всички ученици, но решението ще бъде взето от епидемиолозите в сряда. Идеята е вътре в час децата са на отстояние, тъй като са на чинове, ще се проветрява се поне 3 пъти в рамките на часа, В момента, в който звънне звънецът и часът свърши, ще слага маската. Така, когато са в междучасие, рискът ще се минимизира. Причината за идеята е, че носенето на маска в час носи защита около 70%. Ако това се случва само през междучасието, се повишава риска от заразяване само с 5-6 %.

От насоките за работа в детските градини стана ясно,че хлапетата няма да носят защитни маски за лице в забавачките, освен ако родителите му не са изявили желание. Учителите и непедагогическите специалисти са задължени да носят маски в общите закрити части на сградата и когато по изключение работят с повече от една група. Пред „Монитор“ експерти обясниха, че се обсъжда и варианта те да бъдат тествани всяка седмично. Ваксинираните ще минават на тест веднъж, а неваксинираните – два пъти. Сред задължителните мерки са също спазването на дистанция между децата и персонала от различни групи, редовната дезинфекция и поддържането на строга лична хигиена. Задължителна е и дистанцията между родителите и персонала. Хлапетата няма да имат право да носят играчки от вкъщи, а тези в градината, които не могат да се почистят, ще бъдат прибрани. Препоръчва се възможно най-много дейности да се провеждат на открито, когато метеорологичната обстановка позволява това. Вътре пък децата трябва да и играят на групи.

В тях се посочено още, че посещението на градина или ясла на децата, за които предучилищното образование не е задължително, може да бъде прекъсвано и подновявано по преценка на техните родители. Така, когато родителите им решат да ги върнат в забавачките, трябва да попълнят само бележка, ако не са отсъствали повече от 2 месеца. За 5 и 6-годишните, както и за 4-годишните в общините, в които те вече са обхванати в задължително предучилищно образование, обаче има две възможности. Родителите им имат право на 10 дни извинени отсъствия или да ги прехвърлят в самостоятелна организация.

На стадиона през три седалки, моловете няма да спират да работят

Нагласите на здравните експерти са на за спортните събития и мачове да има хора. Те обаче трябва да бъдат разположени през 3-ма на седалка. Този път моловете няма да спират да работят но ще трябва да затегнат мерките. Те трябва да организират еднопосочно движение, всички да носят маски, да се проветрява, да се прави дезинфекция. В тях ще има и ограничение за броя посетители, които ще могат да се допускат в даден момент, за да не се струпват много хора на един квадратен метър. За кината и театрите дилемата е дали да се допускат посетителите на 30 или на 50% публика.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене