Бойко Борисов: Успех за ГЕРБ е, че сме първи след пълен мандат. Сега ще надградим

След пълен мандат да сме отново първа политическа сила, е безспорен успех за ГЕРБ. Това заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов в речта си пред Националното събрание на партията, което се проведе в НДК. По думите му, хората оценяват това, което сме направили. „Направеното е много. Те искат сега от нас да надградим – повече дигиталност, повече прозрачност, повече култура и спортни събития. Следващата една година, не повече, ако хората изберат нас и участваме в правителство, гишетата трябва да ги премахнем. Няма нещо, което да дразни повече от опашките по гишетата. Трябва да въведем и мълчаливото съгласие. Ако 30 дни администрацията не отговори, да се приема за мълчаливо съгласие“, категоричен бе Борисов.По повод скандала със скритата от президентството подкрепа на декларацията на формата Б9, осъждаща руската агресия, Бойко Борисов заяви, че в това няма нищо странно, защото двуличието е в основата на тези хора. „Те се опитват нещо, което не могат. Едновременно флирт с Русия, но когато на тази среща говори президента Байдън, нямаш мъжеството да станеш и да кажеш, че не си съгласен. При моето участие на Съвета миналата седмица приехме декларация срещу агресията в Чехия и срещу атаката срещу Вера Юрова, която аз съм одобрил, подписал и обявил. При Радев такова нещо няма“, подчерта премиерът в оставка. Той припомни, че позицията му винаги е била, че в Черно море не трябва да има ескалация, защото това ще убие нашия туризъм. „Винаги съм бил за мир с Руската Федерация. Но когато участваш на такива формати на НАТО и на Европейския съюз, не можеш да не се изкажеш. Айде по темата Навални мина повече от месец и нямаше реакция. Но когато участваш в такъв формат и приемеш такава декларация, не можеш да не се изкажеш. Въпросът е, че президентът се стреми към проруските гласове от БСП и не иска да ги дразни. От друга страна той търси и подкрепата на партиите от протеста и затова уж подкрепя и декларацията на НАТО. Това не е за първи път – тук той подкрепя анексията на Крим от Русия, а като отиде в Брюксел, подкрепя санкциите срещу тях“, припомни Бойко Борисов. Според него притеснителното е, че няма никаква реакция от другите партии за тази двулична игра на президента.

 

Пред делегатите на Събранието, председателят изброи „грешките“, допуснати по време на управлението на ГЕРБ:

 „Ние не допуснахме България да бъде залята от мигранти, както цяла Европа и българите да се убедят лично какво е.  Ние сведохме нелегалните мигранти до 0.

Ние не допуснахме да пострадат банките и финансовите ни институции по време на финансовата криза. Справихме се и тръгнахме нагоре.

Не допуснахме и тотален „локдаун“ по време на пандемията. Когато взимахме това решение, отивахме към 4000 болни на ден и беше много трудно да не отидем и ние към „локдаун“. Само че ние устояхме на решението да спасим и икономиката, и сега да сме с положително салдо на бюджета.

Ние вкарахме България в Банковия съюз и валутно-курсовия механизъм на Еврозоната. Водим напреднали преговори и сме готови в края на месеца заедно с Хърватия да направим следващата стъпка към Еврозоната. И ще е груба грешка ако следващото правителство намали амбицията и темпа. Ще бъде грешка, ако оставим Хърватия да вървят сами напред. Коя държава с евро е по-зле от останалите?!?

Увеличихме доходите на учители, полицаи, пенсионери, хора на първа линия. Никой не ни попита как се справяте и от къде взимате парите?

Направихме мащабно строителство. Сега всички казват, че е много хубаво. Имаме цяло поколение, което не помни какво беше преди. Метрото, зали, магистрали и т.н. дори не са интересни вече. Сега искам да отидем на ново ниво и да видим София и страната дигиталзирани“, заяви Бойко Борисов и допълни, че може да посочи още много такива „грешки“.

Според председателят на ГЕРБ, резултатът на партията на Слави Трифонов по същество е мажоритарен вот за него. „Искрено се надявам, след като толкова искаха да управляват, да поемат отговорност. Това е целта на всяко политическо състезание, а не да свалиш някой. Най-естественото е лидерът на партията да стане министър-председател. Лидерът на партията на мажоритарни избори поема отговорността, защото той познава партията и групата в парламента, които да го подкрепят“, заяви Борисов и обясни, че в случая е посочил Дани Митов за премиер, защото е бил такъв три мандата. „Слави Трифонов се заял с мен, че съм казал, че изборите струват 150 милиона, а те са 130. При всички случаи са над 100. Не е спорът дали са 130 или 120. Сега ще се похарчат още много. Демокрацията е скъпо нещо, добре. Ами ако прибавим и ваксините за 80 000 членове на комисии, за да могат да се проведат избори? Не е това сметката и разликата. Важното е, че се загубиха месеци без управление на държавата“, посочи председателят на ГЕРБ.

„Бях трогнат от отношението на европейските ми колеги. И вчера, като се обади Меркел, припомни, че председателството ни беше от най-добрите. Сверете дали има друго председателство, където да са се събрали всички лидери“, припомни Борисов и подчерта, че тези успехи не са на Бойко, а на България. „Това никога няма да ми го простят олигархията и затова ни направиха тези компромати. Тази Гьобелсова пропаганда. Свързани помежду си медии пускат лъжа и я ретранслират. Но с гласа си хората казаха, че искат да ни има, а не да бъдем изчегъртани. Най-яростните срещу нас са шести, пети, четвърти“, припомни премиерът в оставка и призова членовете и симпатизантите на ГЕРБ да бъдат обрани в думите си. „Нека бъдем господари на израза. Виждате една дума „изчегъртване“ как се възприема. Елате ни изчегъртайте, да видим как става. Най-лесно се правят протести. И ние можем“, предупреди Бойко Борисов и призова за сваляне на напрежението между политическите сили, за да не се стига отново до там, че никой да не може да управлява.

„Дано новото правителство се справи с организирането на честни избори. Към медиите – вземете решението на германския Конституционен съд. Прочетете какво е казал този съд. Защо е против машинното гласуване? Тук въобще няма субективизъм, а една важна причина – няма гаранция за вота! Холандският премиер Рюте каза – нека ме потърсят, ще им кажа защо се отказахме от машините. Затова трябва да броите много ясно какво излиза от машините. Да не би 100 гласа за нас, да са отчетени като 100 гласа за опонентите ни. Ами кой ще поддържа, разнася и охранява машините? Ние до последния ден работихме. Хората видяха и нас, и другите. Ако са такива резултатите и на следващите избори, пак ли ще обясняват, че с нас не искат да работят, попита председателят на ГЕРБ. Той пожела успех на служебното правителство, но подчерта, че то няма да бъде отговорно за нищо, защото ще е подчинено на Румен Радев.

По повод решението на Събранието на ГЕРБ да освободи Йорданка Фандъкова и Димитър Николов от позициите им на заместник-председатели на партия, Бойко Борисов обясни, че двамата не са в хипотезата, при която беше освободен третият зам.-председател Цветанов. „В София и Бургас се направиха толкова хубави неща, че дори нямам време да ги изброя всичките. Предстоят ни два много тежки месеца с много много пари срещу нас – парите на олигархията. Предлагам двамата да останат членове на изпълнителната комисия, защото не върви да пращам Фандъкова и Митко Николов да ходят из страната. Това е време, в което ще отсъстват от градовете си. Двамата са много заслужили, обичаме ги, уважаваме ги, доверието от тях не е свалено. Като кмет на Столицата знам какво е да имаш и партийни ангажименти, и служебни ангажименти. Искам да ги оставя в тези три години да работят повече за градовете си, да помагат на партията и да сме пак заедно“, посочи председателят на ГЕРБ.

„Две предложения имам за нови зам.-председатели – Томислав Дончев и Даниел Митов. С този избор ГЕРБ заема ясно мястото си в център-дясното пространство като евроатлантическа партия. Въпреки приказките, че вече няма дясно и ляво, цяла демократична Европа работи по този начин, с големите политически семейства. С този избор искам да дам ясен знак на къде отива ГЕРБ, към какво се стремим и на кои държави искаме да приличаме“, каза Борисов.

Новият заместник-председател на ГЕРБ Даниел Митов благодари за номинацията и подчерта, че от тук нататък ни предстои много работа и увеличаване на доверието. „Винаги съм работил за българската десница. Не е вярно, че вече няма ляво и дясно. Има различни философии за това как се решават проблеми – тези философии са леви, десни, центристки, консервативни, либерални, прогресивни и т.н. Както пред България, така и пред Европа предстоят тежки геополитически предизвикателства. Тези предизвикателства изискват България да заема ясни позиции с ясни принципи. Направи ми впечатление от вчера на формата на НАТО Б9 в Букурещ. На тази среща беше приета декларация. На нея е участвал Румен Радев. След неговото участие ние видяхме прессъобщение, което въобще не съответства на декларацията. Той не само е скрил декларацията, но играе една мошеническа геополитическа игра на „тука има, тука нема“, която е много опасна. Декларацията осъжда руската агресия в Черноморието и агресията и на територията на Алианса. Питам защо Радев крие тази декларация“, заяви Митов.

От своя страна другият нов зам.-председател на ГЕРБ Томислав Дончев обясни, че всеки човек, независимо на каква възраст е, трябва да продължава да учи нещо ново и да става по-добър. „Така е и с партиите. Те трябва да се подобряват всеки ден и това не означава, че досега сме били лоши. Второ – основен политически алгоритъм на партиите напоследък е да отглеждат все по-радикални малцинства и да ги радикализират все повече. ГЕРБ трябва да остане партия, която мисли за общото. Трето – ние трябва да сме политическата сила, която да върне разговора на ниво политическа прагматика. Политиката е да взимаш решения, да приемаш бюджет, да развиваш икономика, да строиш инфраструктура. Четвърто – когато сме спорили през годините, винаги това, което ни е давало кураж е, че сме били по-добри от другите. Имаме обаче едно ново поколение, което не помни другите. Затова ние трябва да бъдем по-добри от себе си“, призова Дончев.

Националното събрание на ГЕРБ прие и решения за промени в съставите на Изпълнителната и на Контролната комисии. Съставът на Изпълнителната комисия бе увеличен от 11 на 15 души. От нея излязоха досегашните членове Красимир Велчев, Менда Стоанова и Пламен Нунев, на които Бойко Борисов благодари за добрата работа и обясни, че ще продължат да помагат на партията. Като нови членове бяха утвърдени Йорданка Фандъкова, Димитър Николов, Иван Тотев, Деница Сачева, Тодор Кръстев, Илтер Бейзатов, Вежди Рашидов и Костадин Ангелов.

„Постарали сме се в Изпълнителната комисия да има и мюсюлмани, защото те работиха много добре на изборите. Не се поддадоха на лъжите, че ще правим нов Възродителен процес и преодоляха страха. Бог е казал „обичай врага си“! Не влизайте в конфронтация! Не се поддавайте на провокации!“, призова Бойко Борисов. Той благодари на всички министри и обясни, че има още хора, които с работата си са заслужили да влязат в управителните органи на партията, но тепърва предстои още много работа, с която да се докажат.

Националното събрание взе решение и да освободи Десислава Танева, Александър Ненков, Андрей Новаков, Даниела Савеклиева и Ирена Соколова от Контролната комисия на партията. Техните места бяха заети от Михаела Крумова, Александър Иванов, Бранимир Георгиев, Галя Желязкова, Любомир Марчинков, Полина Гълъбова.

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че ще бъдат поставени и регионални отговорници, които да подпомагат работата на областните координатори в отделните икономически региони и анонсира провеждането на ново събрание наесен.

В заключение Борисов благодари на парламентарната група на ГЕРБ за постижението, че устояха в този зверилник и на тези обиди.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене