СКАНДАЛ: Баба беглец тормози пазара в Сандански

75-годишната Шайме Сабри Едип от Сандански над три месеца спи на пазара в курортния град. На всеки, който й съчувства и я пита защо не е при близките си, тя отговаря, че са я пропъдили. Бабата не само спи на улицата, но прави всички физиологични нужди на място.

Оплаква се, че наемателите на пазара не я допускат до близката тоалетна.

„Много неприятна гледка е баба Шема, както я наричаме“, казва санданчанин, който всеки ден минава покрай нея. Наемателите на сергии и павилиони на пазара са внесли жалба и подписка до кмета на Сандански, за да се вземат мерки и бабата да се настани в социален дом“, допълва санданчанина.

Две момичета, които работят в близкия магазин за железария, всеки ден й носят храна и вода. Понякога й дават и дрехи. Баба Шайме получава пенсия от 300 лева и редовно си пие лекарствата, твърди самата тя.

В жалбата, подписана само за няколко дни от над 100 търговци и клиенти на Кооперативния пазар в Сандански се настоява пред кмета на курортния град, че въпреки нежеланието на възрастната жена да бъде приютена в социален старчески дом трябва проблема да бъде решен веднъж завинаги, защото освен неприятната гледка има реална опасност от разпространение на зарази. Всеки ден пазара се посещава от стотици санданчани и гости на курортния град. Социалните служби в Сандански два пъти говорят с нея, за да бъде настанена отново в старчески дом, но тя категорично отказва:

„И насила да ме закарате, аз пак ке избегам, отговаря им баба Шайме. Пред очите ми там измреха сума ти народ“, мотивира отказа си 75-годишната баба. Полицията също е уведомена.

Жалбата за настаняване на бабата в социален дом за възрастни хора е депозирана от търговците на Кооперативния пазар в Сандански до кмета на общината Атанас Стоянов и до председателя на Общинския съвет Николай Шаламандов. В оплакването търговците обясняват, че над 2 седмици възрастната жена живее на тротоара и работещите на пазара, както и клиентите са подложени на неприятната гледка и миризма. Жената е трудноподвижна и поради невъзможност да стигне до тоалетната на пазара извършва всички физиологични нужди на мястото, на което е седнала, пред очите на всички. Носи се страшна миризма, която се усеща из целия пазар. Жалващите настояват жената да бъде настанена принудително в дом за възрастни хора, след като няма кой да се грижи за нея.

Знае се, че самотната жена е била настанявана веднъж преди около година в дом за възрастни хора в Крумовград, но оттам е избягала. Върнала се е в родния Сандански, въпреки че сега няма къде да живее. На името на Шайме не се води никакъв имот. Живяла е в кв. „Изгрев”, в стая, в която сега се помещава фризьорски салон.

Каква ще е съдбата й, ще зависи от решенията на институциите, но е факт, че тя не може да остане повече в района на пазара.

Случаят с баба Шайме предизвика оживени коментари, социалните мрежи завряха от разнопосочни мнения:

„Няма деца, сама е, но не се подчинява. Няма дом, разумното е да ходи в старчески дом, но отказва. С нея близките й не могат да излязат на глава“, коментира санданчанин, който живее в същия квартал. Друг пише: „По селата има много изоставени къщи. Някой да й даде, хем ще пази къщата. Дават и енергийни за отопление. Ще се подслони и ще и е добре на жената“.

„Боже, до къде стигнахме да живее по улиците тази жена! Не е от пропаднало семейство! Защо го допуснаха това да се случи? Познавам лично близките й, всички имат възможност да й дадът подслон, ужас!“

Санданчанка на нейната възраст пише: „Жената не е добре, има и деменция. Разговаряла съм с нея..!“

“Не говорете глупости без да знаете нищо, не знаете колко усиля положиха близките да й помогнат и да я настанят. Но Тя отказва постоянно. Никой не може да излезе наглава с нея. Социалните служби отново я уредиха в дом за старци в Гоце Делчев, тя отказва всякаква помощ.

„Щом отказва да иде в старчески дом, нищо не може да се направи! Освен едно – общинско жилище, но може такова да няма.

„Жената е дементна, няма как да се убеди, че трябва да бъде в социален дом, за да бъде обгижвана. Трябва да се види от лекар и да се прецени състоянието й. Едва ли ще оцелее зимата навън“.

„До скоро беше при близки роднини но постоянно им създаваше проблеми, след което се принудиха да й плащат хотел няколко дни“, коментира запознат с проблема..

„Здравейте на всички коментирали историята. Аз имах същата съдба, като на тая жена. Синът ми, който е на 38 год.под въздействието на двама човека ни изгони мен и сестра си, която е на 20 год.на улицата. На16.01.2021.ни изхвърли, като кучета на улицата, без дрехи и завивки. Добре, че малката, беше си взела квартира миналата година в Плевен и работеше там. Той ни изгони и беше приготвил ножове, ако останем през нощта да ни заколи, като прасета. Това са му думите и пред полицаите, които ми съдействаха да си взема малко дрехи. Първоначално ме приюти племенницата ми в Дряново и след това се прибрах при малката в Плевен. Сега си работя и сме си добре. Но ви казвам, че е възможно. Аз имам 6 деца от един мъж, нито едно от тях не се обади в продължение на 3 месеца, за да разберат къде съм. По улиците ли спя?! Макар, че знаеха всичко. Само малката, която ме приюти в квартирата си, е още до мен. Благодаря й, че не ме остави на улицата. Макар, че аз може би да не бях оживяла ако не беше тя. Той ме награби да ме бие и тя ме отърва.“

www.monitor.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене