Благоевград отдаде почит на Тодор Александров

Благоевградската общественост, с поднасяне на венци и цветя, почете паметта на Тодор Александров – възстановител и обединител на ВМРО, убит на днешния ден през 1924 година.

Скромната церемония, започнала с изпълнението на националния химн, се проведе пред бюст-паметника на воеводата в центъра на Благоевград.

Делото на Тодор Александров, последният цар на македонските планини, припомни историкът и председател на ВМРО – Благоевград Иван Стоянов:

Още като ученик Тодор Александров е посветен в революционните идеи на ВМРО от учителя му Даме Груев, издига се до воевода на скопския революционен окръг, а от 1911 г. е член на ЦК на организацията. Александров е не само революционер, той е и български учител, възпитаващ обич и патриотизъм към България.

Офицер, участник в Балканските и Първата световна война, за което е награден лично от германския кайзер с железен кръст за храброст, припомни Иван Стоянов. През 1919 г. Тодор Александров връща ВМРО на балканската сцена – организацията, от която треперят всички врагове на българщината между двете световни войни.

На път за конгреса на Серския революционен окръг, близо до село Сугарево в Пирин планина, Тодор Александров заедно с телохранителя Панзо Зафиров, са коварно простреляни. Погребани са там до параклиса Свети Пророк Илия, където всяка година отдаваме почит на делото му, каза още историкът.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене