Радослав Тасков, ОбС: Общината приключи бюджетната година с 1,6 млн. лева по-малко собствени приходи от предходната 2019 година

Председателят на Общински съвет Благоевград откри публичното обсъждане на бюджета на Общината за 2020 година. По думите му изминалата 2020 г. е преминала под знака на безпрецедентна световна пандемия и икономическа криза, предизвикана от вируса, причиняващ болестта COVID-19.

„Бързото разпространение на COVID-19 в страната и в община Благоевград поднесе негативните ефекти, в значителен спад на пътуванията и туристическите услуги, спад в крайното търсене на стоки и услуги, ограничения в някои производства, намаление на заетостта и доходите от труд. Сред икономическите сектори най-силно засегнати бяха дейностите, чието търсене е зависимо от мобилността на х. ората – туризъм (вкл. ресторанти, места за настаняване, туроператори и туристически агенти), транспорт и търговия; култура, спорт и развлечения“, каза още той.

Той обясни, че през 2020 година са били предприети действия в подкрепа на фирмите с цел облекчение на бизнеса на територията на община Благоевград предвид противоепидемичните мерки и ограниченията относно преустановяване или ограничаване търговската дейност на заведенията за хранене и развлечения, кафенетата, молове и други, като намаляване и освобождаване на наемателите и концесионерите от заплащане на наемни вноски и концесионни такси за определени периоди.

„Това доведе до рязко намаляване на събираемостта и размера на приходите. Общината приключи бюджетната година с 1,6 млн. лева по-малко собствени приходи от предходната 2019 година, което затрудни погасяването на натрупаните просрочени задължения и погашенията по съществуващия общински дълг. Въпреки това, община Благоевград приключи 2020 година само с един нарушен финансов показател – Осредненото равнището на събираемост на ДНИ и ДПрС е под средното за страната (71,78%), отчетено за последната година“, обясни той.

От своя страна Борис Механджийски, директор на дирекция „Финанси и управление на собствеността“ представи подробно изпълнението на бюджета за 2020 г. Той посочи, че годишния отчет за изпълнението на бюджета се внася за разглеждане от Общински съвет на основание Закона за местното самоуправление и местната администрация, Закона за публичните финанси, и Наредбата за условията и реда за съставяне на бюджетната прогноза за местните дейности за следващите три години и за съставяне, приемане, изпълнение и отчитане на общинския бюджет на община Благоевград и Закона за общинския дълг.

Годишният отчет се представя по показателите, по които е приет, като неразделна част от него е годишния отчет за състоянието на общинския дълг.

„Собствените приходи, отнесени към общите постъпления, показват дял на местните постъпления 30,9% при средно за страната 30,76%, т.е този показател е близък до средното за страната“, уточни той.

По думите му общия размер на приходите по отчет за 2020 година е в размер на 74 237 495 лева, в това число местни приходи – 24 738 654 лева и държавни – 49 498 841 лева.

„Към 01.01.2020 година Община Благоевград има поет дълг в размер на 9 041 517 лева. Усвоеният дълг през 2020 година е в размер на 4 463 302 лв. Извършените разходи за главница и лихви са 1 095 247 лв, в това число погашенията по главници са в размер на 933 312 лева. Остатъчния размер на дълга към 31.12.2020 г. е в размер на 11 261 220 лв.

Общият размер на разходите по обслужването на дълга /1 095 247 лева, включващи погашения по главници и лихви/ представлява 1,4% от средногодишния размер на изравнителната субсидия и собствените приходи на общината. Съгласно Закона за публичните финанси годишния размер на тези плащания не може да надвишава 15%. През 2020 година няма издадени от общината гаранции“, коментира той.

Инж. Гергана Параскова, главен експерт „Инвестиционна дейност“ посочи, че изпълнението на капиталовите разходи на Община Благоевград към 31.12.2020 година е в размер на 16 950 677 лева или 98% от годишната задача, която е в размер на 17 287 231 лева.

По източници на финансиране изпълнението на капиталовите разходи е както следва:

1. Целева субсидия за капиталови разходи – годишен план 1 348 000 лева, като средствата са изцяло усвоени.

2. Собствени бюджетни средства – годишен план 1 241 471 лева, усвоено

3. 1 204 939 лева – 97%.

4. Сметки за средства от ЕС: годишен план 13 903 174 лева – изцяло усвоени.

5. Други източници на средства: ПУДООС, целева субсидия – преходен остатък, целеви трансфери – преходен остатък, МОН и дарения – общо годишен план 794 586 лева, усвоено 494 564 лева – 62%. По-голямата част от неусвоените средства е преходен остатък за 2021 г. във връзка с изпълнението на НП „Изграждане на STEM среда“ във II. ОУ „Д. Благоев“ и VII. СУ „К. Шапкарев“.

Тя представи и някои от обектите, които са изпълнени през предходната година:

Ремонт, подмяна на уреди, ударопоглъщаща настилка на детски площадки в детските ясли

Изграждане на детска площадка в ж.к. „Орлова чука“, бл. 202 и 205.

Изградена е детска площадка за деца от 0 до 3 и от 3 до 12 год. По периферията на площадката е монтирана предпазна ограда с височина 1 м.

Доставени и монтирани съоръжения за игра – комбинирано съоръжение, люлка тип „Махало“, въртележка и клатушка. Под всяко от съоръженията е положена удъропоглъщаща настилка. В останалата част от площадките са положени тротоарни настилки.

Доставени и монтирани пейки и кошчета за отпадъци. Осигурен е достъп до детските площадки за хора с неравностойно положение.

През миналата година са поставени фитнес уреди на открито в с. Лешко и с. Българчево.

Тя запозна присъстващите и с някои от по-големите обекти, реализирани със средства от ЕС през 2020 г.:

Ремонт на III. ОУ „Д. Талев“ по Проект „Обновяване и модернизация на образователната инфраструктура в Община Благоевград“ – 145563 лв.

Ремонт на V. ОУ „Г. Измирлиев“ по Проект „Обновяване и модернизация на образователната инфраструктура в Община Благоевград“ – 200 910 лв.

Ремонт на НХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ по Проект „Обновяване и модернизация на образователната инфраструктура в Община Благоевград“- 509 551 лв.

Изграждане на необходима инфраструктура за Проект „Проектиране и изграждане на допълнителна инфраструктура (инсталация за предварително третиране на битови отпадъци и компостираща инсталация за разделно събрани биоразградими и/или зелени отпадъци) за развитие на РСУО на регион Благоевград, включващ общини Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево“ – 4 765 500 лв.

Закупуване на сцена, оборудване и платформа по Проект „Интегриране на трансграничното значение на историческите и археологически ценности на България и Гърция в една устойчива, тематична туристическа дестинация – КУЛТУРА БЕЗ ГРАНИЦИ“ – 85 075 лв.

Подробен касов отчет за изпълнението на бюджета, инвестиционната програма и сметките за средства от ЕС към 31.12.2020 година, както и друга отчетна информация, са публикувани на електронната страница на общината в секция „Икономика“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене