Connect with us

Бизнес

Гастарбайтерите в Неврокопско вдигнаха нечувано цените на труда строителните материали в района!

Published

on

Надник за общ работник – 100 лева, квадрат кофраж – от 80 лева, лепене на плочки без замазка- 25 лева, лепене на камък – 35 лева, монтаж на метален парапет – от 100 лева за линеен метър…. това са само част от най – често търсените строителни услуги в неврокопският край при това само за труд, сочи справка на Топ Преса. 

Безумна спекула при цените на строителните материали в Гоце Делчев се наблюдава от известно време. нещата отидоха направо в тавана, коментират пред медията ни потърпевши вложители. Всичко започна с цената на желязото, което скочи почти двойно и повече. Докато преди година цената за килограм заготовка започваше от 1-35 лева,, днес минава 2-20 до 2-25 лева за кг. заготовка. Същото е и при бетонните смеси, материалите за довършителните работи, ел. инсталирането и ВиК. Дървеният материал бие всички, като цените му скочиха над 100 процента и дори се създаде дефицит.

Освен скритата инфлация в страната, която е около 20-30 процента според изследователите, местните познавачи ни гарантират, че факторът да се вдига всичко двойно и дори тройно е невижданият бум на строителството в региона. Масовата тенденция е гастарбайтери от селата в общините Гоце Делчев, Хаджидимово, Сатовча и Гърмен е да се връщат и да инвестират в нови дмове, къщи, хотелчета дори, предприятия.

В сатовчанското село Кочан например, повечето емигранти, които живеят в САЩ са се взели в ръце и започнали масово да стягат родните си домове, така сякаш ще се връщат тук да живеят. Строят и не жалят парите, както ни информират местните. Пазаренето не съществува, като момент в сделката, важното е обектът да се започне веднага и да се изпълни в срок, защото времето тук им е ограничено. Цената няма значение. Това на практика ражда глад за труд, а спекулата с цените на материалите в района става невиждана.

Същото е положението и хаджидимовските села Абланица, Копривлен, рементират се къщи, строят се ферми, в Ново Ляски дори се строи нова модерна фабрика, в Гърменско продължават да се правят къщи за гости и малки хотелчета, в сатовчанско истински ПИК на строителство има във Слащен, Ваклиново, Вълкосел… Цели „прогимназии“ се строят на по три етажа, не се свенят да се влагат пари в лукс и скъпи материали. А доспатско и по конкретно община Сърница в момента е „ривиерата на строителството в Родопите“…  Ако тенденцията бъде запазена спекулата, ще продължи да расте и ще доведе нещата до невиждана скъпотия.

Едни са на мнение, че гастарбайтерите влагат парите си усещайки че се обезценяват, други пък са категорични, че рано или късно, повечето ще си дойдат в страната, защото там където живеят сега също не било розово положението.

 

Бизнес

Нов бизнес: Ще правят кланица в село Баничан

Published

on

Нов вид бизнес за село Баничан предстои да се развива с инвестицията на „АГМ-Милев“ ЕООД. Дружеството се подготвя да инвестира в изграждане на кланица в местност Туфча. Дружеството е собственост на Александър Георгиев Милев с адресна регистрация на ул. „Юрий Гагарин“ 20 в град Гоце Делчев.

Тече 14-дневен срок за становища, констатации, мнения и възражения, за инвестиционното предложени. Необходимите документи са изпратени до Директора на РИОСВ – Благоевград и кмета на община Гоце Делчев Владимир Москов.

За село Баничан това ще е нов вид дейност и инвестиция. Досега най-успешните фирми, работещи там, са тези за бутилиране на минерална вода и производство на пуканки.

Continue Reading

Бизнес

Нови работни места ще се открият с мандра в Лъжница

Published

on

Мохамед Хаджи иска да направи голяма мандра в село Лъжница. Това става ясно от внесеното от него инвестиционно намерение за „Изграждане на млекопреработвателно предприятие за сирене, кашкавал и други млечни продукти. Мандрата ще работи с капацитет от 5 тона преработено мляко дневно. Планира се базата млечния бизнес да се изгради в местност Граматиковица.

По искането на Мохамед Хаджи тече 14-дневен срок, в който могат да се дават становища, констатации, мнения и възражения. Документите са внесени до Директора на РИОСВ – Благоевград и кмета на община Гоце Делчев Владимир Москов.

Continue Reading

Бизнес

Пореден скок в цените у нас, този път за…

Published

on

През последната година строителните материали са поскъпнали с между 30 и 100 процента

С поне 25 на сто нараства себестойността на строителната продукция заради ръста на цените на строителните материали и увеличените разходи за заплати. Това заяви председателят на Управителния съвет на Камарата на строителите в България (КСБ) инж. Илиян Терзиев.

Големи компании вече предпочитат да платят сериозни неустойки в размер дори на 0,5 млн. лв. и да се откажат от подписани договори, вместо да изпълняват контрактите на загуба, което може да доведе фирмите до фалит, обясни Терзиев.

През последната година строителните материали са поскъпнали с между 30 и 100 процента, като цената им продължава да се увеличава и това засяга всички дялове на строителния процес. Ръстът в цената на металите е над 100 процента, на бетона – 30 на сто, а на различните видове изолации средно около 40 на сто, уточни Терзиев.

Затова от КСБ настояват държавата да въведе механизъм, какъвто има в други европейски страни, при който според формула да се индексират цените на вече сключените договори за строителство, както с частни, така и с държавни възложители.

Индексацията да е в двете посоки – увеличаване стойността на договора при драстичен ръст на разходите и съответно намаление при спад на цените, предлагат от бизнеса.

Според експерти дадените аванси за изграждането на магистрала „Тракия” в момента спестяват на бюджета милиони левове, именно защото са платени предварително парите за доставка на вече поскъпналите строителни материали и техника.

Ако договорите се сключваха при днешни цени, те щяха да са между 20 и 40 на сто по-скъпи, обясниха специалисти пред „Труд”.

Continue Reading

Бизнес

Съпругата на зам.- кмета на Разлог ще вдига фабрика за алкохол и безалкохолни напитки

Published

on

Фабрика за алкохол и безалкохолни напитки иска да прави в Разлог Мария Чучулайна, съпруга на зам.- кмета в курортната община Иван Гюров. Има одобрен ПУП от 2017 г. Сега обаче Чучулайна е пуснала заявление от името на фирмата си „Редививус” с искане за продължаване на устройствената процедура в режим на свързано застрояване със съседен имот. Идеята е в кв. 72 в Разлог да се изгради фабрика за производството на високоалкохолни напитки, безалкохолни напитки и бутилиране на вода.

Със заповед от 5 октомври тази година на кмета на община Разлог е разрешено изработването на проект за изменение на ПУП-ПРЗ, проектът е разгледан и приет на заседание на комисията от 14 октомври 2021 г.
Платността на застрояване е до 70%, а височината на сградите до 10м.

Чучулайна има и хотелиерски бизнес в Разлог, но с фирма „Позитив ИМ”. През 2020-та година тя получи разрешение за ползване на минерална вода от ОбС до 2036 г.

Continue Reading

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ