Агенцията по вписванията клекна за легитимността на шефа на БФС, Д. Бербатов не

 

След като две съдебни инстанции потвърдиха легитимността на демократично избрания президент на Българския футболен съюз, Агенцията по вписванията изпълни законовото си задължение си да впише Борислав Михайлов на съответната позиция, похвалиха се от централата и декларираха твърдото си намерение в съзвучие с устава на организацията да свикат редовния конгрес догодина. Според Боби и Ко това е единственият начин футболът ни да не падне жертва на сложни юридически хватки и да се изпадне в опасна безтегловност. Мотивите за отказа преди това на агенцията да признае решенията на Изпълкома на БФС за свикване на общото събрание на 18 март 2022 г. изцяло се припокриваха с тези на екипа на Димитър Бербатов за нарушения на устава на БФС, изпратени и до министъра на правосъдието, министъра на младежта и спорта, футболните клубове и ръководния орган на БФС.

Междувременно Бербо поде поредната атака срещу настоящото ръководство на съюза.

“Първо искам да кажа, че ситуацията ме натъжава. В моите представи нещата изобщо не се правят по този начин. Противопоставяне на хора, на институции, размяна на обиди… Ако конгресът на 25 юни 2021 г. се беше състоял, сега отборите щяха да са си избрали ръководство и щеше да се работи за доброто на българския футбол. Вместо това сме в тази трагично-смешна ситуация, но с моя екип сме готови да извървим този път, ако той ще ни отведе всички до истината. Няма отказване”, категоричен е благоевградчанинът.

“За мен в тази ситуация БФС търси бърза легитимация в България, като президентът бъде вписан от Агенцията по вписванията като действащ такъв, въпреки че беше година и половина в оставка. А също така и чрез свикването на конгрес на БФС догодина, искане, което вече получи отказ от Агенцията по вписванията. Тази търсена легитимация е необходима, за да може да се отиде и да се търси подкрепа от УЕФА и ФИФА. Оттам обаче никой не е поздравил БФС, че президентът се е върнал на работа и не е изразил подкрепа към това ръководство. Само питат как и по коя точка от устава и закона е възможно да си оттеглиш оставката след повече от година и половина? Какво става с вписването като президент на БФС и защо няма еднозначно решение на институциите в България, а спорят регистърът и съдът? Сега предстои да попитат по коя точка от устава и Закона за юридическите лица с нестопанска цел е отхвърлено желанието на клубовете за конгрес? Пишат се едни мъгляви отговори и още се крие, че са отхвърлили искането на клубовете за конгрес, но все някога ще трябва да се даде обяснение и на ФИФА и УЕФА”, продължи бившият национал.

“За съжаление  БФС ни вкарва в едни схеми, заради които ще продължим да копаем дъното и няма да се започне работа на чисто, с ново ръководство, избрано от клубовете честно, за да бъде прието от всички – клубове, държава, ФИФА и УЕФА. Чакаме и съдът да свика конгрес и мисля, че ще го свика за тази есен, ако този съд е обективен. Най-много съм разтревожен от факта, че трябва да започнем да се занимаваме с футбола ни и да градим от нула, защото основите са сринати. Вместо това се занимаваме с машинациите на това ръководство на БФС.  Имам професионален екип и ще се справим, няма проблем. Колкото по-бързо има легитимно и общоприето ръководство на БФС, толкова по-добре. И аз не казвам на клубовете: „Гласувайте за мен и моя екип”, а призовавам да се свика конгрес и там те да изберат кой според тях заслужава най-много да ги представлява и ръководи“, заключи Бербатов.

ТОНИ КИРИЛОВ

struma.bg

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене