Прираст на първолаци отчетоха в благоевградски училища, записаните 585, с 67 повече от излезлите от детските градини

Прираст на първокласници за предстоящата учебна година регистрираха редица или почти всички благоевградски училища.

За предстоящата учебна 2021/2022 г. училищата в Благоевград – 5 основни и 5 средни, реализиращи прием в 1 клас, обявиха общо 31 паралелки за кандидат-ученици, или с три повече от тази година. На фона на това стана ясно, че през 2014 г. с настоящ адрес в община Благоевград са били 822 деца, но в подготвителните групи на детските градина има 518 кандидат-първолаци.

Фрапиращата разлика между родените преди 7 години и тръгващите на училище предвещаваше трус в системата на образованието и педагози прогнозираха, че ще има проблеми с реализирането на приема. Изненадващо за мнозина повечето паралелките се напълниха и даже се пристъпи към завишаване на бройката от 22 деца в клас. Така в най-голямото средно училище в областта – 7-о СУ „Кузман Шапкарев“, са класирани 110 кандидати и 10 остават резерви. И тъй като неприетите живеят в района на училището, са сформирани 3 паралелки с по 24-ма ученици и две с по 23-ма, или в 7-о СУ влизат 118 първолаци.

Подобна е ситуацията и в 8-о СУ „Арсени Костенцев“. Там изведоха 5 класа със завършващи основно образование, но са утвърдени 4 паралелки в първи клас. Още при подаването на документите много родители питаха директора Сергей Биров дали има шанс да се разкрие допълнителна, пета паралелка, каквато заради големия наплив бе реализирана преди няколко години. Както на срещата в общината в края на миналата година, така и в разговори с родители С. Биров изтъкна, че 8-о СУ се е разгърнало в максималния си капацитет, още повече че е единственото от големите училища в Благоевград на едносменен режим. Затова, ако се направи допълнителна паралелка, ще трябва да учат на две смени, което е в разрез с държавната политика за преминаване към т.нар. полудневна организация.

Позовавайки се на нормативната база за завишаване на приема с два процента, в 8-о СУ сформират 4 класа с по 24 деца. Междувременно недоволни родители на неприети деца, живеещи в района, подават жалби до институциите. От общината препоръчваха да се предприемат действия, така че неприетите 7 първолаци да постъпят в 8-о СУ. Съответно старши експертът по начално образование в РУО Анета Марянска извършва проверка по отделните случаи.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене