Дружеството за защита на птиците в Гоце Делчев отчете дейността си за 2016 г., благодари на доброволците

Гоцеделчевският клон на Българското дружество за защита на птиците отчете дейността си за изминалата вече 2016 г. и изказа специална благодарност на доброволците, взели участие в различните инициативи през годината.

„Уважаеми приятели, обикновено края на годината е време за равносметка. В тази връзка предлагам на вашето внимание кратък обзор на всички дейности, в които участваха доброволците през отиващата си 2016 г. Благодарим за подкрепата на всички институции, доброволци, членове и симпатизанти на дружеството, както и на всички медии, които отразяваха нашата работа. Предстои ни много сериозна работа и през новата година, но сме убедени, че чрез вашата активна подкрепа и участие отново ще се справим и ще бъдем успешни и полезни за птиците, природата и хората. Желаем ви здрава и успешна 2017 г.!“. Това се казва в изпратеното до ИНФОМРЕЖА писмо от председателя на БДЗП в Гоце Делчев Димитър Попов.

В краткия си отчет Попов през януари тази година отчита знаковото участие на природозащитниците от Гоце Делчев в традиционното 40-о преброяване на водолюбивите птици. По думите му целта на преброяването е била да бъде събрана точна информация, която да послужи за оценка на промените в състоянието на популациите на наблюдаваните видове птици.

Ценно съдействие са оказали ДЛС „Дикчан“ – с. Сатовча, Община Гоце Делчев и ДГС-Гоце Делчев, които активно са подпомогнали преброяването в района на река Места и язовир Доспат.

През март дружеството в Гоце Делчев е записало и участие в проекта на програма „Автентичен фолклор“ на Национален фонд „Култура“ към Министерството на културата – „Най-новата стара приказка – Културните символи на Баничан“, съвместно с читалище „Изгрев“ в Баничан.

По този проект природозащитниците от Гоце Делчев са поставили видеокамера за онлайн наблюдение върху гнездо на бял щъркел, а акцентът е бил насочен върху ползите от вида, който е незаменим помощник в борбата срещу вредителите в селското стопанство. Малки и големи още си спомянт интересната инициатива, дала им уникалната възможност да проследят много любопитни моменти от живота на тази красива птица – щъркела.

Проектът бе представен пред заместник-кмета на Гоце Делчев Богдан Боцев, гости от съседна Македония и децата от ОДЗ „Джани Родари“.

Април, 2016 г, ще бъде запомнен от доброволците и председателя на БДЗП-Гоце Делчев с участието в схемата за мониторинг на широко разпространените видове птици, която разкрива състоянието им и какво се случва със средата, в която живеят не само птиците, но и хората. „Именно резултатите от преброяването ни посочват какви мерки да предприемем за опазването на българската природа“, е категоричното мнение на Димитър Попов.

Юни и юли също се отчитат като изключително ключови в дейностите на дружеството с участието в изготвянето на атласа на гнездящите птици в Европа и актуализирането на информацията във второто издание на атласа.

„Това беше една от най-мащабните инициативи за картиране на биологичното разнообразние на Стария континент и обхвана повече от 600 вида птици в над 50 държави. Основните цели на проекта бяха създаване на актуални карти на разпространението на видовете птици, оценка на численостите и регистриране на изменения във видовия състав в различните региони на континента и приоритизиране на природозащитните ни усилия. В инициативата  се включиха хора с добри познания за птиците, включително умения за определяне по издаваните звуци. Изминати бяха повече от 200 км. Намерението на клон Гоце Делчев ни е да продължим с картирането и през 2017 г.“, заяви Попов.

Той сподели, че изключително успешни са били и дейностите им и през юли, свързани предимно с опазването на белия щъркел, включващи възстановяване на гнезда, засегнати от човешки дейности, и десетки  инициативи за поставяне на изкуствени платформи, спасяване на пострадали птици, за което  дружеството изказва големите си благодарности за съдействието на Тодор Вардарев, обищините Хаджидимово и Гоце Делчев, ЧЕЗ Електроразпределение Гоце Делчев и др.

„Интензивна и много интересна бе работата ни през август, септември и октомври, през които БДЗП-Гоце Делчев се включи в охраната и наблюдението на гнездата на световнозастрашения египетски лешояд край град Маджарово, където екипът ни остана 16 дни, като през цялото време следяхме и за нарушители и бракониери. Работата ни с ученици, изнасянето на мултимедиини презентации и обучения също са сред най-успешните ни дейности през 2016 г., тъй като по този начин ние спечелихме за природозащитната ни кауза още много наши привърженици и последователи“, каза още Попов в развносметката са за тази година и плановете и надеждите му за новата 2017 г.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене