Премахват опасните тополи край пътя Банско – Баня

595 изсъхнали и опасни тополи ще бъдат отрязани край пътя Банско-село Баня. Изгнилите дървета застрашават безопасността на пътуващите по шосето между курортния град и разложкото селище. Общинският съвет даде съгласие за отсичането на тополите, които се намират в две местности – Свети Четиридесет и Рахова върба, в землището на Банско и граничщи с Републикански път II-19.

Решението за подмяната на въпросния ветрозащитен пояс е на експерти, то бе одобрено от общината, а преди броени дни и от местния парламент. През април тази година се проведе и обществено обсъждане с гражданите в града под Тодорка. Специалистите са категорини, ме дърветата са стари и изсъхнали, има реална опасност да паднат и да предизвикат пътно транспортно произшествие с тежки последици. Община Банско ще ги подмени с нови фиданки. Всичко ще се върши поетапно и при спазване на законовите изисквания”, коментира кметът на община Банско – Георги Икономов.

Полосата от дървета е направена някога, за да може да променя скоростта и посоката на вятъра, да намалява загубата на влага от растенията и почвата. През зимата тополите предпазват снега, за да не бъде издухан от вятъра на пътя, защитават посевите от измръзване. На мястото на старите и опасни дървета ще се засадят фиданки от видовете „Канадска топола”, „Липа”, „Ясен”, „Клен”, „Дъб”, „Жълта акация”. Това ще стане по точно определен от специалисти ред, за да се гарантира устойчивостта на ветрозащитния пояс.

Общинският съвет откри процедура по разпореждане с дървения материал, който ще се добие след отсичането на дърветата и упълномощи кмета Икономов да възложи изготвянето на пазарна оценка на отсечения дървен материал от независим оценител и да я представи за обсъждане и приемане в местния парламент. /KMETA.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене