Венко Попов напуска ФК Пирин, ОбС ще гласува временен управител

48 точки са включени в предварителния дневен ред на утрешното заседание на Общински съвет Благоевград, обяви на пресконференция председателят на местния парламент Радослав Тасков.

Извън дневния ред от Община Благоевград предлагат да бъдат включени още две точки.

Първата от тях касае промяна в наименованието на структурата Звено Социални услуги в Комплекс за социални услуги.

Другото предложение е свързано с подадено искане от управителя на ФК „Пирин“ Венко Попов – да бъде освободен от поста.

Общинските съветници ще гласуват предложение мястото му да заеме Атанас Дафинов.

Ако местните парламентаристи се съгласят, то той ще бъде временно изпълняващ длъжността до избора на постоянен управител.

Самата сесия ще започне с промени в състава на Общински съвет Благоевград. Както Ви съобщихме, Гергана Муртова напуска местния парламент, а мястото й ще заеме Захарин Хаджийски.

„Относно обществения посредник, оказа се, че в комисията по избор има допуснат пропуск, тъй като на мястото на Рашко Динков не е избран друг член“, каза още Тасков.

В дневния ред е включено и питане от общинския съветник Кирил Илиев, относно наложени глоби за предизборни плакати, които не са свалени в срок.

„Има и предложение от директора на регионалната библиотеката за актуализация в цените на услугите“, уточни Тасков.

Ще бъде гласувана и точка, свързана с бюджета и инвестиционната програма.

От Община Благоевград предлагат средствата, заложени за ремонт на клетката на лъвовете, да бъдат пренасочени за изплащане на паричните средства на родителите по Наредбата за стимулиране на раждаемостта за 2020 и 2021 г.

По думите на Тасков разчетите на общината показват, че въпросните пари ще бъдат достатъчни за цялостно изплащане на помощите.

„Върви неформален дебат в Общински съвет, относно това как общината и местния парламент да се отнесат към зоопарка. На парче, както беше подхода на предишното общинско ръководство, не е правилно. Една клетка няма как да направи зоопарка най-модерен на Балканите. Трябва да се изработи цялостна концепция как да се развива, включваща цялостна оценка на състоянието на зоопарка. Предполагам, че в Бюджет 2022 г. ще се заложат пари за него“, отбеляза Тасков.

Председателят на Общинския съвет коментира, че по същия начин трябва да се процедира и с аквапарка, като на първо място е задължително той да бъде обезопасен.

По време на пресконференцията стана ясно, че се налага удължаване на договорите на управителите на общинските дружества, тъй като Наредбата, която е била приета от местния парламент е била върната за корекции от областния управител.

Относно ситуацията, свързана с коронавируса, Тасков посочи, че има издадена заповед от кмета на общината за сформирането на такъв.

За момента не се е налагало да се събираме и да приемаме някакви допълнителни мерки. Работим в разбирателство с кмета. Не са умесни противоборства“, категоричен бе той.

Тасков допълни, че има и промени в състава на щаба.

„Институциите са същите. Разликата е, че председателят на Общински съвет е включен в щаба. Чисто формално ще предложа да се разпусне Ковид комисията към местния парламент. А дори да остане да съществува, то тя ще е за да узаконява решенията на общинския щаб“, добави Тасков.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене