Климатолог обяви какви екстремни явления да очакваме заради глобалното затопляне

Има данни, които трябва да се наберат, трябва да има датчици. Това, което ни липсва, е да имаме повече млади учени, които да се занимават с това, заяви експертът по климат Апостол Дянков

Глобалното затопляне засилва вероятността от наводненията, които опустошиха Германия и Белгия през юли. Те отнеха живота на над 200 души и причиниха щети за милиарди евро. Очаква ли ни екстремно време и може ли да се ограничи глобалното затопляне?

„Излязоха няколко доклада този месец, но на първо място знаем какво ще се случи с климата със сигурност през следващите десетилетия, ако човечеството не успее да намали емисиите. Знаем с колко ще се покачат температурите и донякъде знаем какви екстремни явления могат да се случат на глобално ниво“, каза експертът по климат Апостол Дянков в ефира на „България Он Еър“.

Той подчерта, че и със сигурност се знае, че нашите антропогенни човешки емисии на парникови газове причиняват тези въздействия.
„Това, което не знаем и за което става въпрос в новия доклад, който излезе за наводненията в Германия, е как тези ефекти ще се пренесат на локално ниво.

Като се вземе предвид релефът на една територия, хидрологията, метеорологични явления. Тук има страхотен прогрес на учените, които се занимават с това. Групата е успяла да направи един анализ, който показва с каква вероятност такъв тип екстремни наводнения е нещо, което при нормален климат може да се случи веднъж на 400 години. Как това ще става с по-висока честота в бъдеще и какви мерки трябва да се вземат“, допълни още Дянков.

Той посочи, че такъв тип локални проучвания все още няма в България.

„Има данни, които трябва да се наберат, трябва да има датчици. Това, което ни липсва, е да имаме повече млади учени, които да се занимават с това. От този доклад, както и от доклада на Международния панел по климатичните промени, може да разберем какви са порядъците от екстремните събития, които ни очакват. Има увеличение от 4,8 пъти за екстремните вълни до може би 39 пъти. Ако една топла вълна се случи веднъж на 50 години през 20 век, това означава, че през 2050 година тя ще се случва почти всяка година, ако ние не ограничим емисиите“, категоричен е експертът.

И добави, че хората са отговорни на 100% за тези промени. Както и поясни, че все по-голяма роля има метанът, който краткосрочно се съдържа в атмосферата и той е много по-мощен парников газ.

„Нов ледников период няма как да се случи. Това, което може да се случи, е ако значително Гълфстрийм намалее, което се наблюдава. Има го като риск. Във Франция ще имат проблеми с винената реколта, както се случи. В момента Северозападният Атлантически океан е единственото място, където температурите са спаднали“, каза още Апостол Дянков.

Според него трябва да преминем отвъд изкопаемите горива, което е наболял въпрос в България.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене