Обвиниха собственик на пресевна край река Струма

Прокуратурата приключи разследване срещу собственик на пресевна инсталация и незаконно добиване на инертни материали от река Струма.

Предаден е на съд по член 240 от Наказателния кодекс. Атанас Костадинов, популярен като Заека, развивал дейност години наред. Той бе задържан, но бързо освободен преди година, когато в акцията участваше бившия екологичен министър Емил Димитров-Ревизоро.

На място около петричкото село Дрангово бяха установени багери и камиони с над 3000 кубика пясък, изгребан от коритото на реката. В съседното село Ръждак също бе открито голямо количество – 2-3 хиляди кубика депониран материал.

Правено е незаконно преграждане на реката с диги, като има и участъци със заблатявания. Това създава опасност от наводнения, включително засягащи съседна държава, тъй като реката е трансгранична, сочат от държавното обвинение.

Обвиняемият Атанас Костадинов е осъждан. През 2015 година, след изтърпяване на наложеното му наказание в затвора в Бобов дол, той регистрирал дружество на името на сина си. Мъжът бил назначен в него на трудов договор като шофьор, а впоследствие бил упълномощен да се разпорежда с фирмата. Закупен бил земеделски имот в местността „Бялата чешма“ в района на село Ръждак и придобити товарен автомобил и верижна земекопна машина.

През 2017 година обвиняемият Заека решил да добива незаконно подземни богатства – инертни материали от коритото на река Струма в района на с. Дрангово. За целта била използвана пресевната база на друго дружество. Тя била изградена върху четири имота.

Те попадали в защитена територия по смисъла на Закона за биологичното разнообразие – защитени зони по директивите за птиците „Рупите“ и за местообитанията „Рупите – Струмешница“. Нямало сключени с Община Петрич договори за ползването им. Добитият материал се превозвал с товарни автомобили до пресевната база. Част от него се продавала на различни фирми, а другата се складирала в земеделския имот на дружеството в района на с. Ръждак.

За три години Атанас Костадинов успял да добие 21 301 778 кубика инертни материали, пресметнаха от прокуратурата. Баластрата е оценена за близо 192 000 лева.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене