Манолова: Ще се включим във всички разговори, извън ГЕРБ и ДПС, за съставяне на правителство

Напълно възможно е да се проведат избори 2 в 1 изцяло с машини, каза Манолова пред медиите в парламента днес
Ще се включим във всички разговори, които водят до сближаване на позициите на партиите извън ГЕРБ и ДПС за съставяне на правителство. Трябва да покажем, че сме готови да отстъпим от партийните си интереси и его и да участваме в разговори за излъчване на кабинет. „Има такъв народ“ и БСП отказват да участват в такива разговори. Топката е в президента дали да има нов кръг консултации без ГЕРБ и ДПС преди връчването на третия мандат.

Това заяви председателят на парламентарната група „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова пред медиите в парламента днес.

„Изправи се БГ! Ние идваме!“ полагаме усилия и съвсем осъзнато искаме да бъде постигнато съгласие, да бъде направен компромис от политическите субекти, така че да бъде сформирано правителство, допълни тя.

Манолова бе категорична, че е абсолютно възможно изборите, включително и 2 в 1, да бъдат проведени изцяло с машини. Има опити от ГЕРБ да бъде променян Изборният кодекс, за да се върне възможността за гласуване с хартиени бюлетини. Важно е да не бъде отменяна стъпката на парламента изборите да са само с машини и тази възможност за честни избори да не бъде проиграна, заяви още тя.

Манолова посочи, че на председателския съвет днес не е решаван въпросът дали парламентарните и президентските избори да бъдат 2 в 1 или поотделно. Ясно е само, че президентските избори трябва да бъдат насрочени в периода 24 октомври – 14 ноември. Не би следвало техническата част от организацията на изборите да бъде определяща за това кога да се проведат изборите, каза тя относно спора между ЦИК и фирмата, която доставя машините за гласуване.

Относно поканата от БСП за разговори за актуализацията на бюджета Манолова заяви, че „Изправи се БГ! Ние идваме!“ ще вземе участие. Тези консултации не могат да отменят правото на всеки народен представител и на всяка парламентарна група да направи собствени предложения. Ние ще предложим подкрепа и за други групи, извън медиците, Гранична полиция, пенсионерите, бизнеса, каза тя и даде пример със земеделските производители, горските служители и хората, които се борят с пожарите, младите семейства, така че да имат достатъчно подкрепа в условията на задаващи се три кризи.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене