Ива Митева: Консенсусните дати за президентските избори са 7 и 14 ноември

Датите, за които има консенсус за провеждане на президентските избори, са 7 и 14 ноември, потвърди председателят на парламента Ива Митева.

Митева призна, че има технически проблеми около машините за гласуване и той не е свързан с осигуряването на определен брой машини, а със софтуера и с финансирането. По думите й от компанията „Сиела“ са потвърдили, че могат да осигурят още 1200 машини до ноември.

На председателския съвет е обсъждано и дали необходимите средства могат да се осигурят през актуализацията на бюджета. Проблемът е, че в предложението на служебния кабинет средства са предвидени само за президентските избори, но не и за предсрочни парламентарни.

Ива Митева не приема идеята на ГЕРБ да се върне гласуването с хартиена бюлетина и призова президентът да вземе отношение по спора с ГЕРБ дали да се броят контролните разписки от машините.

Митева коментира още, че не е готова да стане премиер:

„Не, не съм готова. Аз смятам, че човек трябва да си тежи на мястото, трябва да е там, където е най-добре подготвен, и смятам, че един човек не може да обикаля всички постове“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене