Connect with us

Политика

Ива Митева: Консенсусните дати за президентските избори са 7 и 14 ноември

Published

on

Датите, за които има консенсус за провеждане на президентските избори, са 7 и 14 ноември, потвърди председателят на парламента Ива Митева.

Митева призна, че има технически проблеми около машините за гласуване и той не е свързан с осигуряването на определен брой машини, а със софтуера и с финансирането. По думите й от компанията „Сиела“ са потвърдили, че могат да осигурят още 1200 машини до ноември.

На председателския съвет е обсъждано и дали необходимите средства могат да се осигурят през актуализацията на бюджета. Проблемът е, че в предложението на служебния кабинет средства са предвидени само за президентските избори, но не и за предсрочни парламентарни.

Ива Митева не приема идеята на ГЕРБ да се върне гласуването с хартиена бюлетина и призова президентът да вземе отношение по спора с ГЕРБ дали да се броят контролните разписки от машините.

Митева коментира още, че не е готова да стане премиер:

„Не, не съм готова. Аз смятам, че човек трябва да си тежи на мястото, трябва да е там, където е най-добре подготвен, и смятам, че един човек не може да обикаля всички постове“.

Политика

Проф. Георги Михайлов: Сега е време за реформи, за да може българските граждани да получат това, от което имат нужда – ефективна здравна система

Published

on

Няма нито един разумен аргумент срещу една разумна ваксинационна програма

 

„Ковид е сериозно заболяване. Няма нито един клиничен и разумен аргумент срещу една разумна ваксинационна програма.“ Това заяви водачът на листата на „БСП за България“ в Благоевград проф. Георги Михайлов в ефира на 7/8ТВ.

Той обясни, че в чуждестранните информационни сайтове почти не се говори вече за ковид, но в България продължаваме, защото сме на последно място по ваксинация и на първо по смъртност.

По думите на Георги Михайлов противоепидемичните мерки са обект на най-много коментари в обществото и в България има няколко етапа, които са се случили: „Още в първите месеци на вземане на противоепидемичните мерки се случиха неща, които  дълбоко възмутиха българската нация. Освен, че се затвориха парковете, планините и зимните курорти, се направиха и други две грешки. Първо, нямаше реална представа до каква степен се е разпространила епидемията в България.

Втората голяма грешка, на която БСП като политическа сила се противопоставихме и тогава, и сега, е извеждането на учениците и студентите от учебните занятия.“  Професорът коментира, че децата боледуват много по-леко, но те са били оставени затворени вкъщи, при отворени питейни заведения.

„Националният център по обществено здраве определи цялата противоепидемична каскада като вземане предимно на политически, а не на експертни мерки, които не са били ефективни. Сега има известни позитиви, но липсва разяснителна кампания, липсва участие на личните лекари и всичко това трябва да се преосмисли сериозно“, каза още социалистът.

В предаването “Говорят експертите“ той припомни, че противоепидемичен план съществува в България отпреди 10 години, но управляващите отказаха да го приемат. По думите му последствията от тази криза няма да са медицински, а ще бъдат икономически и политически. „План не беше приет, бяха приети много неща, които много от тях нямат нищо общо със здравната логика и за съжаление ние консумираме тези резултати“, заяви той като допълни, че учениците рязко са намалили успеха си, а сигналите за домашно насилие са се увеличили 8 пъти.

Във връзка със “Зеления сертификат“ и трябва ли той да ограничава свободата ни, Георги Михайлов обясни, че при ниския процент на ваксинираност в България, това ще доведе до взрив и то негативен, затова е немислим в момента.

„Ние нямаме никаква реална статистика. БСП още в началото на предишния парламент официално заявихме, че искаме не частно епидемиологично проучване, а на Министерство на здравеопазването, но такова до момента не сме получили“, каза още проф. Георги Михайлов.

Той се позова на проучване на общомедицинското научно списание “Лансет“, според което, за да се преодоляват здравни кризи от този тип, са необходими две основни неща: „Първото е нивото на здравеопазването в цялата социална стълбица да бъде еднакво за всички граждани на една общност. Второто е, че в съвременните глобални условия, здравните системи са толкова важни за света, колкото са банковите системи. Тези две неща в България изобщо не съществуват“, категорично заяви социалистът. По думите му цялата ни здравна система е абсолютно пробита и не ковид 19, а дори и най-елементарна друга инфекция да дойде, тя я заварва непрекъснато неподготвена.

„Точно сега е време за реформи, когато се вижда, че здравната ни система трябва да бъде променена, за да може българските граждани да получат това, от което имат нужда – ефективна здравна система“, категоричен бе проф. Георги Михайлов.

Continue Reading

Политика

„БСП за България“ откри предизборната си кампания в Гоце Делчев

Published

on

„БСП за България“ откри предизборната си кампания в Гоце Делчев за предстоящите парламентарни и президентски избори. Местните социалисти заявиха категоричната си подкрепа за кандидат-президентската двойка Румен Радев и Илияна Йотова и увереността си в тяхната победа. Представени бяха и тримата кандидати за народни представители от Гоце Делчев в листата на „БСП за България“ в 1-ви Многомандатен избирателен район – Благоевград. Това са Богдан Боцев, Костадин Харисков и Мария Мавродиева.

Богдан Боцев е на 41 години, и бе народен представител в 44-то и 45-то Народно събрание. По образование е финансист със специалност „Счетоводство и контрол“, магистър е по валутен и митнически контрол и здравен мениджмънт. Заместник-кмет е на община Гоце Делчев. Той е на 5 място в листата на „БСП за България“ в Благоевградска област

Мария Мавродиева е на 34 г. с висше образование по специалностите „Право“, „Счетоводство и анализ“, „Социална педагогика“. Има опит в сферата на социалните услуги, работа с деца и млади хора. Тя е на 14 място в листата на „БСП за България“ в Благоевградска област

Костадин Харисков е на 30 години, председател на Младежкото обединение на БСП в Гоце Делчев, магистър по счетоводство и контрол. В момента работи като младши специалист към Общинска администрация – Гоце Делчев. Той е на 16 място в листата на „БСП за България“ в Благоевградска област

Листата на „БСП за България“ в област Благоевград и този път залага на три поколения социалисти, които представят силата както на младостта, така и на опита. Те са професионалисти в различни области, с добро образование и успешна реализация. „Нашата сила е както в добрите ни кандидати, така и в разумните решения, които предлагаме“, категорични са социалистите в Гоце Делчев, които са уверени в победата на предстоящите на 14 ноември избори за президент и парламент.

Continue Reading

Политика

Програмата за мандата на кмета Илко Стоянов /обзор/

Published

on

Кметът на Благоевград Илко Стоянов представи План за управление на Община Благоевград за периода 2021г. – 2023 г.
Той включва три направления, а именно подготовка на проектна готовност на дългосрочни проекти, развитие на съществуващите ресурси, с които разполага Общината и прилагане на по-голям контрол върху общинските дружества и дейности.
По време на заседание на Общински съвет, където кметът Илко Стоянов подробно презентира визията си за развитие на областния център, стана ясно, че изготвящият се в момента План за интегрирано развитие на Общината ще бъде готов до края на месец ноември.
„Основата на този план ще ни даде възможността да влезем спокойно в следващия Програмен период. Това е стратегически документ за развитието на града и малките населени места“, каза кметът Стоянов.
Той поясни, че предстои бъде реализиран дългосрочен проект за Високотехнологична зона, която обединява високотехнологични компании и споделено пространство за работа. Предвидени са още Индустриален и логистичен парк при Е-79 и Индустриален парк при с. Зелен дол.
С цел развитие и използване на природните ресурси, с които разполага Благоевград, ще бъдат обособени и термални зони, като в тази връзка кметът планира завършване и въвеждане в експлоатация на Аквапарк – Благоевград, в срок до есента на 2023 година.
В Плана за развитие на Община Благоевград се предвижда и обособяване на Еко и Фрийрайд зона „Картала“. Целта е чрез нея да бъде развит спортен туризъм край местността „Бодрост“ над Благоевград, което ще бъде в полза на местната икономика.
За да бъдат използвани максимално природните дадености, ще бъде изградена и Парк зона, в периметъра от парк „Бачиново“ до хотел „Парк Бачиново“.
В Плана за управление е предвидено и подобряване на образователната инфраструктура, чрез изграждане на STEM центрове и повишаване на ефективността на училищната среда.
До края на настоящия управленски мандат ще бъде въведена и частична дигитализация на услугите на Общинска администрация, с цел улеснение на жителите.
Кметът Илко Стоянов и неговият екип правят постъпки и във връзка с реновиране на зеленчуковия пазар в ЦГЧ и облагородяване на прилежащите му части.
До есента на 2023 г. Община Благоевград ще започне изпълнение на улица „Промишлена“, която минава покрай общинския терен на бившите казарми в областния център, което до голяма степен ще облекчи движението на МПС от и за кварталите „Еленово“ и „Ален мак“.
В Плана за управление на Община Благоевград е предвидено още разширяване и облагородяване на гробищните паркове в града.
С цел решаване на проблема с безпризорните кучета, предстои прилагане на стратегия за контрол на популацията на четириногите.
Кметът Стоянов предвижда и разширяване на дейността на СБАЛО „Св. Мина“ и СБАЛПФЗ – Благоевград, като са заложени нови структури и направления.
Предстои и въвеждане на нова транспортна схема и стратегия за управление на „Паркинги и гаражи“, което ще улесни придвижването и паркирането на МПС на територията на града.
Сред приоритетите на кмета Стоянов още са подобряване на сметосъбирането и изграждане на концепция за разделно събиране. Това от своя страна се очаква да облекчи фирмите и гражданите по отношение на такса смет.
До края на настоящия управленски мандат ще бъдат изградени и ново депо за строителни отпадъци, както и площадка за депониране на вторични суровини.
Голяма част от дейностите зависят от Националния план за възстановяване и устойчивост, въпреки това ръководството на Община Благоевград има амбицията да реализира намеренията си, с цел осигуряване на по-добри условия за живот на жителите.

Continue Reading

Политика

Маналова с голямо доверие към Анева, която е водач на листата в Пиринско

Published

on

Адв. Албина Анева е сред най-уважаваните и известни сред хората в Благоевград, убедих се в това по време на предната парламентарна кампания. Това заяви лидерът на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова.

Манолова заедно с водача на листата в Пиринско – Албина Анева, посети храма „Света Петка“ в Рупите, по случай светлия християнски празник Петковден.

„Адвокат Анева е човек, който е запознат и стои зад гражданските каузи, който е готов да помогне, истинска македонка! В същото време е с твърд и непоколебим характер, когато трябва да се бори за каузи. Така, че съм щастлива, че имам такъв човек в екипа си. Благоевград ще има наистина добър депутат! „, убедена е Манолова.

Албина Анева разказа, че е прекарала голяма част от детството си в  Петрич, защото майка и била родом от там и често оставала при баба и дядо.

„Така, че ще разчитам на подкрепа и от петричани“, заяви с усмивка адвокат Анева.

На последните парламентарни избори Анева получи изключително добрия резултат от 1639 преференциални гласа, но Манолова реши да влезе като депутат от Благоевград, освобождавайки място от София за Димитър Делчев, който получи подкрепа от едва 320 гласа. Така Албина остана извън 46-ото Народно събрание.

Continue Reading

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ