Хаджидимовските Вапцаровци приключиха още един eTwinning проект

Интересен Национален eTwinning проект приключи преди броени дни в СУ „Никола Вапцаров“ – гр. Хаджидимово.

През изминалата учебна 2020/2021 г. учениците от 6-ти. клас участваха в „Пътешествието на STEAM читателски клубове“ заедно с още 130 ученици от седем училища в България. Те си партнираха с:

ОУ „Райна Княгиня“ – гр. Пловдив

СУ „Свети Константин-Кирил Философ“ – гр. Пловдив

СУ „Николай Катранов“ – гр. Свищов

ОУ „Васил Левски“ – гр. Пловдив

НУ „Св. Софроний Врачански“ – гр. Враца

ОУ „Валери Петров“ – гр. Плевен

ОУ „Христо Смирненски“ – град Раковски

Чрез този проект участниците откриха увлекателната страна на четенето и превръщане на процеса на четене и прелистване на книги от лична персонална дейност в публично събитие, в което учениците играят централна роля. Дейностите са реализирани с помощта на неформални и интерактивни методи, а участниците имат свободата да избират как да представят идеите си пред аудитория. Работейки по едни и същи теми, те обменяха опит, идеи, учеха се взаимно, забавляваха се и обогатяваха уменията си да общуват чрез езика на литературата. В края на проекта обобщиха своите идеи в е-книга „Пътешествието на STEAM читателски клубове“ и създадоха общ филм, в който разкриват тайната за насърчаване на четенето.

Общата цел на проекта е да се обучат децата в умения за критично четене, оценка и подбор на качествени четива на база текст, илюстрации, оформление на книжки чрез използване на различни електронни ресурси. Основната идея е участващите ученици да се запознаят с ключовите умения на новото време, за да могат да се справят с предизвикателствата на бъдещето чрез креативност, използване на интердисциплинарно сътрудничество, творчество, усъвършенстване на дигитална и езикова грамотност.

E-Twinning проектът „Пътешествието на STEAM читателски клубове“ е вторият завършен проект през тази учебна година от старши учител по БЕЛ Заприна Глушкова и нейните ученици от 6-ти клас, вече седмокласници.

Чрез него се откриха нови възможности за взаимодействие с учители и ученици от различни училища в нашата страна. Екипите успяха да се опознаят помежду си и да споделят своите добри практики в областта на насърчаване на четенето и любовта към книгата. Активното участие на учителите беше в даването на възможност всички ученици да реализират работата си в срок, да насърчават и мотивират децата, които се затрудняват, чрез разработване на стратегии и адаптирани методологии. Новаторска страна на проекта е и възможността всички педагогически екипи да сравняват и  усъвършенстват уменията и практиката си за успеха на всички ученици. Реализацията на проекта позволи да се създаде съвместна е-книга „Пътешествието на STEAM читателски клубове“ и да се интегрират в нея знанията и дигиталните компетенции на учители и ученици. Създаден бе като общ продукт и филм, който отразява дейността на екипите.

Според разработения работен план по месеци се създава и персонална обучителна мрежа чрез комуникация в twinspace за обменяне на добри практики при подготовката и провеждането на дейностите. Учениците си сътрудничеха чрез сформираните екипи, учеха се един от друг чрез публикуваните материали и след всяка дейност обобщаваха усилията си в електронни платформи. Много ценно се оказа онлайн сътрудничеството и споделянето на съдържанието, както и експериментирането с нови инструменти и усвояването на безопасен начин за работа с интернет.

Доволна от крайните резултати и създадените продукти ръководителят на проекта Заприна Глушкова сподели: „Чрез работата по проекти се преодолява стереотипността на традиционните решения и все по-често се говори, че те са моста между традициите и новаторството. Реализацията на този проект е доказателство, че зададените в него проектни дейности са ориентир за иновативност на учителите, а за участниците – прекрасна възможност да се развиват, да се чувстват значими и активни. Участвайки в проектна дейност, ученикът натрупва опит за формулиране на оригинален замисъл, овладява умения за фиксирането му с помощта на достъпна система от средства, учи се да определя етапи при реализирането му, да следва предварително уточнен план, да представя публично своите идеи и решения. Идеята за създаването на този проект беше да се включи част от учебната програма по български език и литература в дейностите. Мисля, че постигнахме поставените цели с моите ученици. Сега съвсем на финала изпращаме кандидатура за Национален знак за качество и се надяваме да го получим.“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене