Изборите за състава на 45-то Народно събрание вече са в историята, но нещата, които се случиха около тях, специално в Пиринско, ще се помнят дълго и както ще стане ясно от този материал, след себе си оставиха трайна следа.

Освен с краткия живот на парламента, изборите, проведени на 4 април, ще се запомнят и с това, че повдигнаха много въпроси, свързани с купуването и продаването на гласове.

За никого не е тайна, че такава практика съществува от години. Търговията с гласове в Благоевградска област се превърна в нещо нормално, а хора, които са си позволили да участват в подобна престъпна схема казват, че са принудени от обстоятелствата, поради което са склонни да вземат пари и да дадат гласа си за определен кандидат или партия.

По информация на Новинарска агенция Е-79 нюз цените за глас на парламентарните избори са варирали от 50 до 150 лв., а целта на купувачите била една – да вкарат определена личност в 45-то Народно събрание.

В Областна дирекция на МВР – Благоевград има постъпили десетки сигнали по въпроса, а новият шеф на дирекцията, бивш възпитаник на ФБР, старши комисар Георги Кандев каза пред журналисти, че към момента има само две краткосрочна и средносрочна цели.

Краткосрочната, по негови думи, е да гарантира, че ще се проведе честен частичен избор за кмет на Благоевград. Средносрочната пък е да се случи същото, но на предсрочните парламентарни избори.

Всъщност масовата смяна на директорите на Областните дирекции на МВР в страната имаше за цел точно това – да се прекрати порочната практика за купуване и продаване на гласове в която, според служебното правителство, водеща роля са имали десетки полицаи в страната.

Старши комисар Кандев отказа да коментира пред медиите по какви сигнали в тази връзка работят, но увери, че всеки, който иска може да подава сигнали по надлежния ред, а те от своя страна ще обърнат специално внимание на преписките.

В духа на всичко казано до тук не е изненада, че на предстоящите избори на 27 юни, а след това и на 11 юли в Благоевград и региона ще „гъмжи” от полицаи, само че цивилни.

За да се гарантира, че самоличността им ще бъде скрита, служителите се предвижда да бъдат командировани от други населени места в страната. Става дума за около 200 цивилни полицаи до деня на изборите. Отделно от това полицията в Пиринско разполага със списък от над 260 лица, за които има съмнения, че на предишни избори са се явявали като посредници между партии, кандидат – политици и граждани.

Същите са уреждали купуване и продаване на гласове, въпреки че всяка публикация, рекламен клип или предизборно предаване в медия предупреждават, че подобен вид търговия е престъпление. Според наши източници скоро въпросните лица, които са добре познати на служителите на реда, ще бъдат привиквани за разпити, а целта е да се предотвратят всякакви опити за манипулиране на вота.

Междувременно стана ясно, че до 12 юли в МВР ще работи денонощна телефонна линия 02/90 112 98. На нея, както и на e-mail izbori2021@mvr.bg, гражданите ще могат да съобщават за забелязани от тях нарушения или евентуални престъпления, съотносими към отговорностите на МВР в изборния процес. Създадена е организация за непрекъснат режим на обслужване на линиите.

Откриването им е част от предприетите във вътрешното ведомство мерки за обезпечаването на сигурността и обществения ред при провеждането на предсрочните парламентарни избори.

От екипа на Новинарска агенция Е-79 нюз призоваваме гражданите добре да обмислят своите действия, преди да решат да продадат гласа си, било то за кмет на Община Благоевград или за предсрочните парламентарни избори. Подобно действие от Ваша страна ще „запълни някоя дупка” в семейния бюджет, но в дългосрочен план, изборът на неправилните управници, би могъл да Ви нанесе много по-сериозни вреди, отколкото ползите, които ще получите от 50 – 150 лв.

И още нещо важно! Купуването на гласове се наказва с лишаване от свобода от 1г. до 6г. и глоба от 10 000лв. до 20 000лв. Организирането на купуване на гласове също е престъпление. За по тежко престъпление се счита, ако се предлага имотна облага на лица, които следва да организират купуването на гласове. То се наказва с лишаване от свобода от 1г. до 7г. и глоба от 10 000лв. до 25 000лв.

Продаването на гласове също е престъпление! Всеки гражданин може да продаде гласа си, но според Закона е извършено престъпление, ако за целта лицето поиска или получи облага, за да гласува по определен начин (за даден кандидат или политическа партия). Наказанието при продаване на глас и получаване на облага е лишаване от свобода до 3г. и глоба от 1000лв. до 5 000лв. В случай, че лицето е продало гласа си, за да гласува по определен начин и е получило облага, но след това се разкае за стореното, няма да бъде наказано, ако ВЕДНАГА сигнализира в ПОЛИЦИЯТА./струма нюз/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене