Струва ли водопроводът за питейна вода на село Кръстилци 1 916 277 лева?

1-045KrustilziОсем въпроса и искания на съветника от ПП ГЕРБ Петър Додушев, поставени писмено до кмета на общината и седем от постоянните комисии на ОбС

Общинският съветник от ПП ГЕРБ Петър Додушев е отправил писмено питане – до кмета на Община Сандански и 7 от постоянните комисии към Общински съвет – с 8 въпроса, отнасящи се до питейния водопровод на село Кръстилци.

Въпросникът „Додушев“ е основан на публикации в средствата за масова информация, съгласно които водата, взета от каптаж „Хралупата“, не отговаря на изискванията, включително съмненията, че с е ниво на радиоактивност, по-високо от допустимото.

Додушев настоява за разяснения и по повод отговор кмета Тотев на въпрос, поставен устно и официално на 30 юли т.г. от инж. Андон Ризов, съветник от БСП.

Кметът подчерта по време на последната сесия на ОбС, че „водопроводъг е изграден без проект и без строително разрешение, за който водопровод са изразходвани 30 000 лв. бюджета на Община Сандански“.

Въпросникът „Додушев“, както и исканията, поставени в него, могат да на бъдат резюмирани така:

1. Съществува ли, заведена с вх. №32-00-42/18.07.1996 год., в Община Сандански Заповед на д-р Йорданка Лазарова, (тогавашен) директор на ХЕИ – Благоевград, с която се забранява и (впоследствие) е спряно строителството на водопровод за питейно-битово водоснабдяване за сeло Кръстилци от м. Ралупите поради установен радиоактивно замърсен район?

2. Може ли да бъде представено заверено копие от решението на Общинска администрация по писмо изх. №750/08.08.2013 год. от управителя на УВЕКС ЕООД, адресирано лично до кмета на Община Сандански, заведено с вх. №08-00-390/12.08.2013 год. в Община Сандански от управителя на УВЕКС ЕООД, град Сандански, Тодор Гикински и в последствие резолирано до главен архитект и инж. Мънгова, в което изрично уведомява, че:

– УВЕКС ЕООД е възложило и към 08.08.2013 год. има изготвен технически проект за обект „Водоснабдяване на село Кръстилци, Община Сандански, по който проект е изготвено и количествено-стойностна сметка КСС.
– за осъществяването на този проект, съгласно КСС, приложена към писмото, е необходима сума от 1 576 898.10 лв. без ДДС, 1 892 277.70 лв. с ДДС, плюс още 24 000 за проектантски работи, като общата сума възлиза на 1 916 277.70 лева.

(Додушев настоява още за му бъде предоставено заверено копие от този проект и справка с приложен документи към нея за изплатеният хонорар, ако е заплатен такъв).

3. Председателят на Общински съвет и председателите на изброените (7 постоянни) комисии да ми отговорят писмено, ако е съгласувано с тях, като приложат заверено копие от взетите решения по писмо до председателя на ОбС с вх. №812/19.09.2013 год. от кмета на Община Сандански, с което се иска предварително съгласие за изработване на ПУП – парцеларен план за трасе на водопровод от съществуващ каптаж „Хралупата“ – до село Кръстилци, решението от председателски съвет, прието за разглеждане като точка от дневния ред на този въпрос на сесията, проведена на 26.09.2013 год.

4. Съгласно взетото решение от общинските съветници № 312/26.09.2013 год., с което е дадено предварително съгласие за изработване на ПУП – парцеларен план за трасе за „Водоснабдяване на село Кръстилци, Община Сандански – трасе на водопровод от съществуващ каптаж „Хралупата“ до напорен резервоар „Кръстилци“ и, ако има вече е изготвен ПУП, моля да ми предоставите заверено копие от същия.

5. Поради факта, че г-н Андон Тотев, на проведената сесия на 30.07.2014 год., оповести, че е дал сумата от 30 000 лева за изграждане (за закупуване на тръбите) на водопровода, моля да ми отговорите и приложите заверено копие от решението на Общински съвет, с което ОбС упълномощава кмета да разходва от бюджета на Община Сандански тази сума. Моля, приложете и заверена справка с разходно-оправдателни документи за изразходваните суми от бюджета на общината по изграждане на водопровода.

6. Тъй като питейният водопровод е изграден и пуснат в експлоатация, моля да изискате от управителя на Общинско дружество УВЕКС ЕООД, на което собственик на капитала е Община Сандански, а контрол по разходване на бюджетните средства е Общински съвет, да ми предостави справка за цялата сума и заверени копия от всички разходно-оправдателни документи за изграждане на водопровода.

7. Моля, да ми се отговори, какво съдействие е оказала общината за реализиране на проекта през 2013/14 год. и има ли взето решение „за кандидатстване с проекта по програма, финансирана от Европейския съюз“.

8. С настоящето отправям и писмен сигнал до г-н кмета и главния архитект да предприемат всички последващи законови действия по ЗУТ срещу извършителя на незаконния строеж – питеен водопровод до село Кръстилци.

DSC_4487

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене