ПАРТИИТЕ СЕ СПОРАЗУМЯХА ЗА ЧЕСТНИ И ДЕМОКРАТИЧНИ ИЗБОРИ

7ab64f3dac1f7f7b5c104adcce292aeaАсоциацията „Прозрачност без граници“ и политически формации, регистрирани за участие предсрочния парламентарен вот на 5 октомври, сключиха

Обществен договор за провеждането на свободни, честни и демократични избори.

На церемонията в столичния хотел „Шератон“ се включиха представители на повечето политически сили – ГЕРБ, БСП, ДПС, „Движение 21“, „Зелените“, „Десните“, „Българска социалдемокрация“.

Реформаторският блок беше представен от Божидар Лукарски и Меглена Кунева, АБВ – от Румен Петков, а НДСВ – от Антония Първанова.

Общественият договор е разработен от асоциацията „Прозрачност без граници“, която ще осъществи независимо гражданско наблюдение на предстоящите избори съвместно с неправителствени организации от страната, обединени в Гражданска коалиция за наблюдение на изборния процес, обясниха организаторите.

Целта на договора е да ангажира политическите партии не само с краткосрочни действия за ограничаване на нередностите в изборния процес, но и с дългосрочни мерки за противодействие на политическата корупция.

В документа е записано, че политическите формации се ангажират да не регистрират партийни членове, симпатизанти или „платени гласоподаватели“ като наблюдатели от името на граждански организации; да предприемат решителни действия срещу купуването на гласове и контролирания вот; да осигурят по-висока прозрачност при финансирането на предизборната кампания.

Формациите, които влязат в Народното събрание, се ангажират да приемат законодателни промени, които да ограничат злоупотребите с избирателните права на гражданите и другите съществени нарушения в изборния процес.

Документът предвижда ангажимент за неправителствените организации да извършат гражданско наблюдение, основано на принципите на независимост и политическа безпристрастност.

Организаторите посочиха, че

този договор е морален ангажимент и има важно значение в общественото пространство.

Политиците попитаха защо на срещата не присъстват представители на служебния кабинет, който организира изборите. Румен Петков изрази притеснение, че прокуратурата може да се намеси в изборния процес по всяко време, както вече е правила това.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене