ПСС констатира 30% повече инциденти в планината тази година

С 30% е нараснал броят на инцидентите в планините в сравнение с миналата година. За първите 8 месеца на тази година са пострадали 110 души, съобщават от Планинската спасителна служба (ПСС).

Боянският водопад на Витоша, където вчера загина млад мъж, е сред местата с най-много инциденти, обясни директорът на ПСС Емил Нешев.

„Невралгично място, на което се случват инциденти, рядко толкова тежки, но така или иначе там има някаква концентрация на инциденти. Много лесно достъпно място, много примамливо заради красотата си, но има опасности в този район и просто хората, които ходят натам, трябва да имат предвид, че отиват в планина. Не отиват в Борисовата градина или в Южния парк“, каза той.

При разходки в планината туристите трябва да са добре оборудвани и предварително да са проверили маршрута, съветва още директорът на спасителната служба.

„Подценяване на планината, на условията в планината, и надценяване на собствени възможности – като цяло това като че ли е причината за инцидентите в планините в България“, каза Емил Нешев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене