Държавата се изгаври с „Напоителни системи“ в Югозапада – плати им 40% от заплатите за май

48696-632x358Веднага след като изтеглиха нищожните суми, работниците се събраха да обмислят нова стачка – този път безсрочна, ще откажат да изпълняват ангажиментите си.

40% от заплатите си за месец май т. г. получиха вчера по дебитните си карти стотината работници в „Напоителни системи“ – клон „Струма-Места“. Въпреки че работят без всякакви пари от 5 месеца, вместо да се зарадват, в Благоевград хората го приеха като гавра, защото въпросните 200-250 лв. отдавна са изхарчени на червено, а много от тях имат ученици, които трябва да стягат за първия учебен ден, и да връщат безконечни вересии.

Веднага след превода на парите хората от екипа на директора Спас Лазаров свършиха набързо рутинните си задачи и се събраха в едно от барчетата до администрацията, за да обмислят поредната стачка. Този път тя ще е ефективна, безсрочна и ще остави без обслужване язовирите на територията на областта точно в есенния дъждовен сезон, решени са в „Напоителни системи“.

През месец март работниците отново се опитаха да протестират за неизплатени за 3 месеца заплати, макар че тогава изрично подчертаха, че ще продължат да си вършат работата, за да не създават опасност за региона. Последва еднократно изплащане на натрупаните задължения, после хората си взеха и априлските заплати и оттогава до момента всеки от тях е в режим „очакване“. Освен заплатите, фирмата не им е внасяла и осигурителните вноски от началото на годината, поради което здравноосигурителните им права са прекъснати и това ги поставя пред допълнителния абсурд хем да ходят всеки ден на работа в държавната фирма и да не получават заплати, но и да си плащат за лечението, ако им се наложи.

Ситуацията за повечето от работещите в държавното дружество е безнадеждна, защото само преди седмица стана ясно, че то е натрупало 19 милиона лв. задължения. Според министъра на земеделието Васил Грудев дружеството на практика е колабирало, обмисляли се няколко спешни мерки, сред които и разделянето на „Напоителни системи“ на 2 дейности – по напояване и защита от наводнения, но според работниците това само ще увеличи административния персонал и по никакъв начин няма да им напълни дебитните карти.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене