Румен Радев: Времето за декларации изтече и хората очакват българският парламент и политическите партии да поемат отговорност

Без компромиси при настоящата конфигурация в парламента няма как да има успех в съставянето на правителство, посочи държавният глава
Българите гледат с голяма надежда, с голямо очакване, но партиите трябва да знаят, че търпението им се изчерпва. Очаквам много ясен сигнал от партиите не към мен, а към българските граждани, че те са в състояние и ще сформират устойчиво управленско мнозинство. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Тополовград. Държавният глава призова в днешната криза да не се правят тънки партийни сметки, а да се мисли най-вече за интересите на хората. „Смисълът на политиката е хората да живеят по-добре и партиите трябва да докажат, че имат място в този парламент“, подчерта Румен Радев. По думите му времето за декларации от страна на политическите партии е изтекло и хората очакват да видят ясно поета отговорност от българския парламент и  политическите партии.
Диалогът между партиите и президентската институция е важен, но много по-важен е диалогът между самите партии, посочи още президентът. По думите му времето неумолимо изтича и политическите сили следва да намерят обединяващи принципи, за да сформират правителство. Държавният глава припомни, че крайният срок, в който трябва да връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство, изтича в идния петък. Президентът отбеляза, че ако партиите имат нужда от време за допълнителни разговори помежду си, той би могъл да ги изчака до изтичането на крайния срок за връчването на третия мандат.
Липсва една много важна дума в нашия парламент. При тази конфигурация, процентно съотношение, разпределение на политическите сили, ако искаме да имаме успех, трябва да присъства думата компромис, за да се състави правителство. Без компромис няма да се получи, изтъкна държавният глава и призова партиите за отговорно отношение към задачата да бъде съставен редовен кабинет.
В отговор на въпрос за варианта предстоящите президентски избори и евентуалните парламентарни да се проведат в един ден, президентът посочи, че очаква ЦИК да даде своето категорично експертно становище. Държавният глава припомни позицията си, че такъв подход е против философията на българския конституционен модел. По думите на президента в предстоящото решение е необходимо да се намери отговор между духа на Конституцията и пестенето на пари за допълнителни избори.
Служебното правителство формулира ясни приоритети за актуализацията на бюджета – укрепване на здравната система, помощ за бизнеса и охрана на държавната граница, припомни Румен Радев. По думите му българският парламент е длъжен да се съобрази с тези приоритети, защото те не са приумица на служебното правителство, а това са очаквания на българите. „Призовавам нашите народни представители освен от сутрин до вечер да изслушват служебните министри, защото до момента това е основната дейност на българското народно събрание, да свършат и друга работа, която е неотложна“, заяви президентът и призова народните представители да се заемат с актуализацията на бюджета, защото пред България има множество предизвикателства във всички сектори.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене