На заем от Ваклиново: КРИЗАТА С ВОДАТА

На първата и втората снимка се вижда каптажът в местността „Бука“. Както се вижда вратата е оставена отворена, всеки и всичко може да влезне в него. Каптажът е на водопровода идващ от местноста „Кърджалиите-Панчарево“, от който към момента КАПКА ВОДА НЕ ТЕЧЕ!

ЗАЩО?

Защото, след проведен разговор с управителят на ВиК Благоевград и техник Г-н Марков от Гоце Делчев, казват че този водопровод е направен на селскостопански начала (на ръка изкопан от хората в селото, безвъзмездно), НО НЕ Е прехвърен за стопанисване на ВиК.

Преди няколко години е станало свлачище, Кметството е поело инициатива, и е ремонтиран, става втора авария, и след това е изоставен.

Кмета Пламен Братанов  заявява, че е разговарял и искал да бъде прехвърлен към ВиК, но така и не се е случило. Техникът Марков от Гоце Делчев, казва че това изисква средства, имало проект, очаквали средства да се отпуснат от „новото правителство“. Казва че можем да искаме и от Общината да отпуснат средства за този проект, и те (общината) имали възможност да кандидатстват! ПИТАМЕ тогава: – Къде отиват парите, които плащаме за водата на ВиК?

Общината ли е отговорна за водната криза, или операторът на водата ВиК Благоевград, чиито абонати сме и редовно си плащаме сметките?

  1. Главният водопровод, захранващ селото е от местноста „Айгърлук“. От началото си е прокопан пак на селскостопански начала (на ръка от хората, безвъзмездно), прехвърен е за стопанисване към ВиК.

НО, как се стопанисва и поддържа?

На 3-та снимка се виждат железните тръби, които са разкрити, след пороен дъжд. Снимката е от местонахождение между „Фермата“ и „Баластрата“. Човек, запознат с факта, казва че същите тръби от 3 години, ЦЕЛИ 3 ГОДИНИ – стоят разкрити, въпрос на време е да се спукат при замръзване през зимата.

Именно и затова през последната зима станаха цели 10 аварии и прекъсване на водоподаването!

Техник Марков, ни казва че от началото на водопровода в „Айгърлук“ до местноста „Белвица“ водопровода е износен, особено в частта намираща се  в заграденият резерват, целият е на парчета поправян, като по няколко пъти се случва на едно и също място – няколко аварии. И тук трябва инвестиция за изцяло подмяна на тръбите!

Кмета, казва че от 5 години ВиК плануват да ги подновят, така и не са го направили!

В допълнение, при суша – както е сега, се включва вода от някакво дере, в което запознати хора казват че лятото ходели роми, с децата си там, прали си дрехите в дерето?! Сигурно, пием отпадъчна вода, на някои хора които са на излет в гората!

Така ли трябва да се опазва водохващането на питейната вода? А уж трърди ВиК че постоянно взимат проби от водата за изследване на качеството и, от РЗИ.

  1. ХОРАТА, как се водоснабдяваме? В 21-век, хора на 60 години, с туби от 10 литра на гърба носят вода за нуждите им. Лично, ние (семейството ни) сме закупили хидрофор от 2.000 литра, с моторна помпа – инвестиция струваща 1.000 лева, и когато дни наред не идва вода, тези вложени пари се превръщат в пластмаса и желязо са съхранение! Защото трябва на ръка да си пълним хидрофора, който също минава през водомера.
  2. Как се прави режимът в селото?

ВиК идват, вечерта към 20:00 часа, затварят(завъртат) крана при нас – ул. Отец Паисий 27, но поради включване от преди години на жителите от съседната ул. Струма, преди крана, те вечно си имат вода! Аварийният екип на ВиК, явно ги мързи да се качват и слизат във водохранилището(водоема) над селото, за да се спира водата за цялото село, едновременно!! Само 1-2 пъти е спряха от водоема, и по умоляване от нас, званене от Кмета на техник Марков.

Работникът към кметството – г-н Исмет Кондузов, върти крановете на селото, което не му е по задължение, а е работа на ВиК, за което не му се плаща, а за капак от горе някой хора го обвиняват че си прави своеволия. Искренно му благодарим за труда който полага, но в замяна получава отношение което не го заслужава.

  1. ВиК, твърди че в селото има много хора с незаконно прекарана вода?!

Ние казваме, на вас ние плащаме, ако има такива хора, елате ако трябва с полицейска подкрепа, направете във всяка къща проверка, и който го хваните с незаконна вода го глобявайте солидно!

Скъпи съселяни!

Това е ситуацията с ВОДНАТА КРИЗА в селото ни, от 2 месеца насам!

А) Ако мълчим и прехвърляме отговорноста на кмета, а не на ВиК, чиито абонати сме;

Б) Ако не искаме нашите пари които плащаме, да ни се връщат чрез безстопанственост, безразличие, безхаберие;

В) Ако искаме да пием мръсна вода, от нечие пране в дерето на „Айгърлук“;

Г) Ако искаме зимата да оставаме пак без вода, заради аварии по главния водопровод от спукване;

Е) Ако искаме да инвестираме пари за водозапасяване, но пак да оставяме без вода;

Ж) Ако продължаваме да се обвиняваме взаимно за незаконна вода и водовключване;

ВОДНАТА КРИЗА НЯМА ДА СЕ РАЗРЕШИ И ПАК ЩЕ ОСТАВАМЕ НА СУХО!

НЕКА БЪДЕМ АКТИВНИ, НЕКА ДА СИ ТЪРСИМ ПРАВАТА СИ!

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене