Двама от 11-те пирински депутати Росен Желязков и Халил Летифов избрани за шефове на парламентарни комисии

Двама от 11-те депутати от Благоевград, оглавиха парламентарни комисии в 46-ото народно събрание. Това са водачите на листите на ГЕРБ и ДПС в Пиринско Росен Желязков и Халил Летифов. Бившият транспортен министър в последното правителство на ГЕРБ е избран за шеф на комисията по транспорта и съобщенията, в която членове са и пиринските депутати Стефан Апостолов от ГЕРБ и Анита Коцелова от „Има такъв народ”.

Казанлъчанинът Халил Летифов стана зам.-председател на ДПС

Халил Летифов, който има опит в предишни 3 парламента, оглавява комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление. В комисията по енергетика и икономика са членове благоевградските депутати Георги Динев от ГЕРБ и Георги Попов от „Има такъв народ”. В комисията по конституционни и правни въпроси е разложкият депутат Иван Димитров от „Демократична България”, който е член и на комисията за контрол на службите, прилагането на СРС и достъп до данните по ЗЕС, като последната е единствената, чийто председател ще бъде на ротационен принцип. В нея членуват още пиринският депутат Елхан Кълков от ДПС и ексвътрешният министър Христо Терзийски, сега депутат от листата на ГЕРБ в Кюстендил.  Елхан Кълков е член и на комисията по отбрана.

Депутатът Георги Михайлов, който бе водач на листата на „БСП за България” в Пиринско е член на две комисии – по здравеопазване и външна политика. В здравната комисия са санданският депутат  Христо Гушков от ИТН, който е стоматолог, и кюстендилската депутатка д-р Галина Таваличка от ИТН.

В комисията по вътрешна сигурност и обществен ред е благоевградският депутат Георги Попов от ИТН, в която е и неговата съпартийка и зам. шефката на парламента Виктория Василева, която бе избрана от Кюстендил. Зам. председател на комисията е ексвътрешният министър Христо Терзийски, в която е и кюстендилският депутат от БСП Бойко Клечков. Последният е член и на комисията по труда, социалната и демографската политика, в която е член и кюстендилската депутатка Галина Таваличка от ИТН.

В комисията по въпросите на децата, младежта и спорта са пиринските депутати от ГЕРБ Георги Запрев и Стефан Апостолов. Избраната за депутат от Благоевград председателка на ПГ „Изправи се БГ! Ние идваме !” Мая Манолова е член на комисията по политиките за българите в чужбина, но пък тя има повече ангажименти като шеф на временната комисия по установяване на злоупотреби и разходване на средства в държавни и общински структури.

Благоевградски депутати няма в комисиите по бюджет и финанси, икономическата, по земеделие, храни и гори, в социалната, по околната среда и водите, по образование и наука, по въпросите на ЕС, по правата на човека, вероизповедания и жалби,  за взаимодействие с гражданското общество, по дигитализация, електронно управление и информационни технологии. Нямаме представителство и в комисията по култура и медии, оглавявана от депутата Тома Биков – ГЕРБ, в която са „остриетата” сценаристи от „Шоуто на Слави” Тошко Йорданов, зам. партиен шеф и председател на ПГ „Има такъв народ“, Ивайло Вълчев и Филип Станев, и Светослав Балабанов.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене