Благоевградски съветници настояват да се глобява за лепене на афиши на забранени места

Афиши и плакати заливат центъра и кварталите на Благоевград. Те са по автобусни спирки, по жилищни сгради, по електрически стълбове, по витрини на магазини. Даже и по контейнери за боклук са усмихнатите лица на фолк певци. Там са и физиономиите на някои кандидат-депутати за 46-ото Народно събрание и на кандидат-кметове на града, макар че мина повече от месец от тези избори. Но у нас често предизборните плакати стават следизборни. Гледка, която не е много лицеприятна, но е факт.

Да се въведе ред и да се наложат санкции на нарушителите, които лепят рекламни и агитационни материали на нерегламентирани места. За това настояват общински съветници в областния център. Те са отправили питане до Община Благоевград колко са съставените актове и наложените глоби за 12 месеца назад от служителите на бившето звено „Обществен ред и сигурност”.

„Очаквам да се окаже, че не е наложена нито една санкция. Не е нормално навсякъде да се веят плакати и афиши. Градът ни се е превърнал в един афишник. Откъде ли не изскачат реклами, които са поставени на незаконни места. Има реклами за щяло и за нещяло. Нямам против да се рекламира, но това трябва да става само на регламентираните за тази цел места”, заяви общинският съветник Кирил Илиев.

Той уточни, че при невъзможност да се установи физическото лице, което нарушава Наредбата на Община Благоевград, то глобата се пише на юридическото лице, което се рекламира с въпросните афиши. А санкцията хич не е малка – от 300 лева до 2000 лева. При това тя се налага за всяко едно нарушение, тоест – за всеки един плакат, който е залепен на нерегламентирано място.

„Надявам се, че новата кметска управа ще обърне внимание на този проблем, ще засили контрола и ще санкционира нарушителите, за да се въведе ред и Благоевград повече да не бъде Афишград”, каза още Кирил Илиев.

ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене