Buon appetito: Кръчмите в Благоевград се оляха, шопската мина 10 лева

Цените в ресторанти и кафенета в Благоевград рязко скочиха нагоре и дори гонят тези на морето. За да компенсират загубите от локдауна в епидемията, цените са надути до небето и някъде са буквално скандално високи, оплакаха се читатели на „Струма“. Те обвиняват собствениците на заведенията, че удрят по джоба сериозно клиентите, които също са засегнати от Ковид кризата. Ресторантьорите и собствениците на кафенета също ползват зради пандемията мярката 60/40, както останалия засегнат от пандемията бизнес. Отделно общинските съветници в Благоевград им намалиха с 30% наемите за откритите площи, както и за помещенията общинска собственост за времето на частичния локдаун. За двата месеца на пълния локдаун пък напълно ги освободиха от наем. Така ли се отблагодаряват на благоевградчани сега? Това ли е социалната солидарност на ресторантьорите, гневят се благоевградчани.

Репортерска проверка показа, че от близо месец в почти всички централни заведения супите не са под 3 лв., 2,50 лв. тараторът, а салатите станаха „златни“ и някъде достигнаха до 12 лв. Шопската и редената салата са по 5,50 лв., овчарската – 6, 80 лв., салата с домати и гриловани тиквички с моцарела и сос песто – 7 лв., гръцката – 7,20 лв., капрезе – 8,50, а най-евтината е със зеле и моркови – 4,20 лв. Порция от 250 г с хапки сирене или кашкавал е 6,50 лв., пилешката пържола е 7,60 лв., свинската – 8, 50 лв. В заведенията с претенции за по-реномирани цените са още по-високи.

Каква е причината за безумния скок на цените потърсихме за коментар управителя на две централни заведения Мартин Атанасов. Ето неговите мотиви: „Поскъпването на цените на ястията от месец и половина се дължи най-вече на фрапантното увеличение на тока, както и на основните хранителни продукти – сирене, олио. Отделно поскъпна и работната ръка, хората не искат да работят за малко пари. Младите хора като чуят заплата 1000 лв., се мръщят. При нас заплатите не са под 800 лв., като осигуровките са на реалните трудови възнаграждения. Наемите също се вдигнаха, консумативите, транспортните разходи – всичко е нагоре. Ние сме вдигнали цените с малко над 10% , като се стараем да запазим клиентите и накрая на месеца да изплуваме. Салатата от 6 лв. е станала 7 лв. – обясни управителят и допълни – Последиците от ковидната пандемия, която удари много лошо ресторантьорския бизнес, все още се усещат. Клиентите се отучиха да се хранят вътре в заведенията. Предпочитат да са на терасата, а при нас тя е малка и работи само едната. В момента се говори, че отново ще има затягане на мерките при увеличение на броя на заразените с коронавирус. От опита, който вече имам, очаквам това да се случи. Така беше при първите два локдауна. Първо се пуска слухът, а след това се налагат ограниченията. Ние си траем, въпреки че от бранша казаха, че се готвят протести. Сега 100 % ще има някакви мерки – или ще ограничат работното време до 23 ч., или ще се намали капацитетът на заведението, и после ще се затвори за две-три седмици. После става месец, после стават два. При предишните затваряния издържахме, но много трудно. Имаше помощ от държавата, но тя беше много малка и дойде твърде късно. Когато ни затвориха през декември миналата година, финансовата помощ дойде в края на февруари тази година. Това не е помощ, да изкараш Коледа и Нова година без пари“, категоричен е Мартин Атанасов.

Той добави, че най-силен е бил първият месец след пандемията, когато кафенетата и заведенията отвориха. „Имахме негласното споразумение да не се вдигат цените. Все пак хората дълго време не бяха излизали. Тогава беше много силен месец. През последните 2-3 месеца обаче се вдигнаха цените на всички хранителни продукти. Ако по-рано сме зареждали продукти за 800 лв., сега вече са 1000 лв.”, мотивира се М. Атанасов.

„При нас големият проблем беше с отлива на персонал. Трудно е да намериш опитни сервитьори и да ги задържиш. Упорито се говори за варианта за задължително ваксиниране на служителите в заведенията, такова изискване ще има и към клиентите. Така било в Германия, Австрия, Франция. При нас нещата идват с няколко месеца закъснение, но сигурно и тук ще стане така. Ако на мен ми поставят условие да се ваксинирам, няма да се съглася и по-скоро ще напусна”, категоричен е Мартин Атанасов.

Аргументът му за това е, че нямало голяма гаранция – негов познат, който бил ваксиниран, въпреки това се разболял и влязъл в болница. Ценовият скок в ресторанти, кафенета и хранителни магазини в Благоевград едва ли ще е последният. Това обяснява обаче небивалият подем на табачетата, които непрекъснато се разрастват. Всъщност те се оказаха най-печелившите, защото не бяха затворени по време на пандемията, а и след локдауна не вдигнаха цените и с промоционалната лятна оферта – фрапе с минерална вода за 2 лв., „избиха рибата“, тъй като тази комбинация в кафенетата е двойно по-скъпа, че и повече.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене