От тази седмица важат нови правила в лова на гургулица

Тази седмица влязоха в сила нови правила според които  груповото и индивидуалното ловуване на гургулица ще се извършва в събота и в дните, обявени за официални празници. Това означава, че ловните излети на гургулица са редуцирани от 2 на 1 седмично. Намалена е и отстрелната норма от 10 на 8 броя птици. По линия на организирания ловен туризъм максималния брой за ден да е 24 броя, като до настоящия момент е бил 30 броя.

С постановлението на Министерският съвет се изменя и допълва Правилника за прилагане на Закона за лова и опазване на дивеча с цел да се гарантира устойчивото стопанисване и защита на гургулицата в България. По този начин се следват мерките, заложени в Международния план за защита на този вид дивеч, като се отчита особеното значение на страната ни за популацията на гургулица.

От съюза на ловците и риболовците припомнят, че новите законови промени няма да доведат до промяна във вида на разрешителните за лов, защото в тях така или иначе не се вписват броя излети, а само периода, за който важи. Промяната в дневната норма също няма да е проблем, защото тя се вписва на ръка от попълващите разрешителното.

Цената на разрешителното за групов лов се определя, като броят на ловците се умножи по 10, а валидността му е за 1 ловен излет. Цената за индивидуален лов също е 10 лв., но разрешителното може да е с по-голяма давност, обикновено се издава до края на календарния месец, като за месец август е до 29-и.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене