Днес е международния Ден на хуманитарната помощ

Отбелязва се от 2009 г. с резолюция A/ RES/63/139 на Общото събрание на ООН, приета на 11 декември 2008 г. в знак на почит към всички, които оказват хуманитарна помощ по света, както и за по-добра информираност на обществото за значението на тази дейност.
Актуален пример за това, че обществото откликва на призиви за хуманитарна помощ са парите, храните и завивките, които се събират в региона на Гоце Делчев чрез дарения за пострадалите от пожар в с. Кръстава.
В официален и национален план хуманитарната дейност протича през структурите на Българският червен кръст и Червения полумесец. По същия начин, но в интернационален план чрез Международната организация на Червения кръст и Червения полумесец тече акция в подкрепа на пострадалите от земетресение в Хаити.
Разрушителното земетресение в Хаити с магнитуд от 7.2 по Рихтер, отне живота на 1400 души. За съжаление броят на жертвите продължава да расте, а ранените са близо 10 000, като много са все още в неизвестност. Трусът разруши хиляди жилищни сгради, офиси и други постройки, а болниците са препълнени с пострадали. Спасителните дейности са затруднени от проливните дъждове, наводненията и опасността от свлачища, които допълнително влошават обстановката в една от най-бедните страни в света
Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец отпусна 750 000 швейцарски франка от Спешния фонд за бедствия за незабавна помощ и отправя спешен Апел за 10 млн. швейцарски франка, за да подкрепи Червения кръст на Хаити. Намерението е да се предостави спешна помощ на 25 000 засегнати , като бъде подпомогнато тяхното възстановяване.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене