Рибново събра светкавично 10 хил. лева за пострадалите в Кръстава, мъжете са готови да помагат и в строителство на нови домове

Близо 10 хиляди лева за пострадалите от пожара в с.Крастава, солидно количество храна и дрехи са събрани само за 24 часа жителите на с. Рибново, община Гърмен. Това е видно от своеобразен отчет на организаторите пред дарители, състоящ се от серия снимки и официален протокол, публикувани във фейсбук-страницата на селото. Парите са предадени лично на кмета на с. Кръстава, подчертава Ибрахим Къдриев. Освен че гарантира, че събраните пари и храна наистина са достигнали до пострадалите, г-н Къдриев споделя и чувствата, които са развълнували душата му, докато е бил в Крастава.
Ето какво споделя той:
„Скъпи приятели, благодарности от името на жителите на село Кръстава и техния кмет за инициативата, която поехме ние, жителите на село Рибново. Превозихме хранителните продукти, одеяла, дрехи, вода и всичко, с което вие от сърце помогнахте на тези изстрадали хора. Събраната сума пари за 24 часа, които вие дарихте, е 9340 лева и 450 Евро. Кампанията продължава до петък в двете джамии на Джумая и при лицата Ибрахим Къдриев, Али Хатип, Феим Мусанков и Фатме Улан.


Не знам как да ви опиша гледката, която видях, това е една трагедия, която не може да се опише. Жени, деца, мъже с лопати, багери, техника… всичко живо разчиства и помага.
Кметството е пълно с продукти, постоянно от цяла България идват хора да помагат и даряват средства. Говорихме с кмета и след разчистването и предоставяне на строителни материали ще се организираме, който желае с бусове да дойдем на място в селото и да помагаме със строежите на къщите поетапно и на групи. Ще направим съобщение и организация.

Не знам как да се изразя, но семействата, които са пострадали, бяха на групи, седящи на поляните. Покрай тях – храна, одеяла, изгоряла покъщина. Няма да забравя в моя живот един момент, в който едно момиче от пострадалите, цялото очернено от въглените, дойде и ми даде една минерална вода и каза: „Да помагате ли идвате?“. Ето за такива хора човек си заслужава да даде каквото може и да помогне, защото на всеки може да се случи.
„Няма как да опиша трагедията на тези хора, на които целия живот им изгоря“, каза една жена плачейки. И добави: „Идете да видите в първата изгоряла къща – две момчета, братя, сами си живеят, в каква мизерия са и какво е там.
Най-малкото детенце на едно от пострадалите семейства стоеше до една изгоряла печка, на която стоеше нейната любима играчка, изгоряла костенурка. Нека всеки да се замисли, че на всеки може да се случи, преди всичко да бъдем човеци. Точно в такива моменти се виждаме колко сме хора и как единството прави чудеса.
Аллах да е доволен от всички, които дарихте, каквото можахте от сърце. Аллах да приеме садъката, всичко дарено бе предадено на хората.“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене