Поклонници от страната и чужбина се стичат в Рилския манастир, трима владици служат днес и утре

Православни християни от цялата страна и поклонници от чужбина се стичат в Рилския манастир, за да се почувстват част от отбелязването на 1075 години от Успението на свети Йоан Рилски Чудотворец.
Днес , 18 август, бдението в светата обител започва от 20.00 часа, като празникът в манастира продължава и утре. Трима владици служат света литургия днес и утре. Това са Неврокопският митрополит Серафим, Видинският митрополит Даниил и епископът на Рилския манастир Евлогий.
Тази година се навършват 1075 години от успението на основателя на манастира и покровител на българите – преподобни Йоан Рилски Чудотворец. Негово светейшество патриарх български Неофит отправи специално послание до вярващите, публикувано и на интернет страницата на Българската православна църква.
„За нас – православните християни от българския род, той остава завинаги наш отец и верен небесен застъпник пред Божия престол, но неговата слава е надхвърлила отдавна родните предели и той е достояние на всички християни, които с чисти сърца прибягват до светите му молитви. Свидетелство за това е неговата света обител, където непрестанно се стичат поклонници от цял свят, идващи, за да се поклонят пред неговите свети мощи и да изпросят небесното му застъпничество. Той е наша слава, наша заслужена гордост и радост за нас, но и наш вечен пример и образец: пример и образец за чистота на вярата и на живота според тази вяра, на безкомпромисна отдаденост и на истинско посвещение на християнското звание“, се казва в обръщението на Негово светейшество патриарх Неофит.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене