Заместник-министър Добрев към ловците: Спазвайте правилата за безопасност,животът на всеки е безценен

Ловувайте с разум и спазвайте правилата за техническа безопасност. Това е препоръката на  заместник-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев по повод новия ловен сезон на пъдпъдък, гургулица, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина.

„Животът на всеки участник в ловните излети е безценен, както и на всеки, който е възможно да бъде в близост до терена, на който се извършва ловът“, отбеляза зам.-министърът. За да се избегнат инциденти поради човешки грешки и небрежност, той  настоява за стриктно и дисциплинирано отношение към работата с оръжие и техника, докато се ловува на горски и полски терени. „Всяка прехвръкнала искра от бойното снаряжение, неизгасена цигара или не напълно загасен огън след края на ловния излет могат да бъдат фатални за гората и за екосредата“, подчерта Атанас Добрев.

Ресорният заместник-министър припомни и забраните за някои ловни практики в този вид групов и индивидуален лов, прилагани именно за по-щадящо отношение към природата. Това са забрана за използване на електрически звуковъзпроизвеждащи устройства, живи птици за примамка, ловни соколи и други грабливи птици. Атанас Добрев посочи, че от този сезон има и промени в някои ограничителни бройки за позволените видове дивеч за отстрел. „Със свое постановление Министерският съвет измени и допълни Правилника за прилагане на Закона за лова и опазване на дивеча с цел гарантиране устойчивото стопанисване и защита на гургулицата в България. Така на практика бяха приложени мерките, заложени в Международния план за защита на гургулицата предвид особеното значение на популацията й за страната ни“, уточни още той.

Измененията в максимална степен ще допринесат за постигане на целите на плана, без да засягат чувствително интересите на ловците. Предвидено е ловът на този вид да е допустим през съботните дни и дните на официални празници при максимален отстрел за ден от 8 броя, при досега разрешени 10. При останалите видове дивеч няма промяна, като за по-младите ловци и е добре да се припомни, че е разрешен отстрелът до 15 пъдпъдъка на ловец и до 10 броя от видовете гривяк, горски бекас и обикновена бекасина.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене