Прогноза за времето – 18 август (сряда)

Гръмотевични бури удрят България до часове, ето къде ще са най-силни

 

Националният институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ издаде  предупреждение от първа степен – жълт код, за опасност от интензивни валежи с гръмотевици и градушки в 14 области от страната.

Предупреждението е в сила за областите:

Русе, Търговище, Шумен, Разград, Силистра, Добрич. 

Където вечерта и през нощта срещу четвъртък ще има интензивни валежи придружени с гръмотевични бури и градушки.

Както и за областите:

Смолян, Пловдив, Пазарджик, Благоевград, Кюстендил, Перник, София град и област.

Където има повишена вероятност за интензивни и значителни валежи, придружени с гръмотевични бури и градушки.

При интензивни валежи има възможност за локални наводнения, малко на брой. Възможно е да се наложи прекъсване на дейности на открито. От НИМХ предупреждават за затруднения при шофиране заради намалена видимост и аквапланинг. Бъдете внимателни при гръмотевична дейност, особено в планински, горски и открити местности. Възможни са ограничения при дейности на открито, информира Агенция Фокус.

Ето и останалата прогноза:

През деня на повече места в Западна и Централна България ще се развие купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Вечерта явленията ще обхванат североизточните райони. По-голяма вероятност за локални интензивни извалявания и градушки има в Рило-Родопската област. Максималните температури ще са предимно между 29 и 34 градуса, малко по-високи в Югоизточна България, информира НИМХ, цитиран от БТА.

Атмосферното налягане ще се понижава и ще бъде по-ниско от средното за месеца.

Времето за Гоце Делчев ще е облачно, дъжд с гръмотевици и максимална температура 34 градуса.

Черно море

Над Черноморието през деня ще бъде слънчево и горещо. До обяд ще духа слаб западен, след пладне – умерен източен вятър. През нощта срещу четвъртък ще се развие купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми. Максималните температури ще са между 27 и 30 градуса. Температурата на морската вода е 26-27. Вълнението на морето ще бъде 2 бала.

Планините

Над планините главно в следобедните часове ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи и гръмотевична дейност, на повече места и по-интензивни в Рило-Родопската област. Ще духа умерен северозападен, по най-високите части на Рила и Пирин – югозападен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще е около 25, на 2000 метра – около 18 градуса.

Четвъртък и петък

В четвъртък валежите и в североизточните райони ще спрат, а от северозапад облачността ще се разкъсва и намалява. Постепенно вятърът ще отслабва и ще се ориентира от север-североизток. Температурите навсякъде ще се понижат и максималните ще бъдат между 27 и 32 градуса.

В петък вятърът ще бъде от източната четвърт, предимно слаб. Ще преобладава слънчево време. По-значителни временни увеличения на облачността ще има в следобедните часове, когато на места, главно в Югозападна България, ще превали и прегърми.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене